Mudra Ο δρόμος προς την αυτογνωσία -Κυριακή Σεβαστή-Kunda Quantum

Mudra Ο δρόμος προς την αυτογνωσία

Kiriaki Sevasti – Kunda Quantum  Συντάκτης Κυριακή Σεβαστή  14/02/2021 

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση των χεριών και δαχτύλων ονομάζεται mudra (μούντρα) και μας ωθούν να εξερευνήσουμε βαθύτερα την αυτογνωσία.
Είναι ένα κύκλωμα ενέργειας, που διευκολύνει την επαναφόρτιση και την καθοδήγηση της ροής ενέργειας, δημιουργώντας εσωτερική αρμονία. Χρησιμοποιούνται χιλιάδες χρόνια από πολλές και διαφορετικές πνευματικές παραδόσεις, ως τρόποι αφύπνισης και εμβάθυνσης της θεϊκής μας δύναμης. Υπάρχουν πολλές απεικονίσεις μεγάλων πνευματικών δασκάλων, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα χέρια και τα δάχτυλα στις διδασκαλίες και στους διαλογισμούς τους.

 Πως λειτουργούν τα mudra – μούντρα

Τα χέρια και τα δάχτυλα είναι η προέκταση του νου και της συνείδησής μας, ολόκληρου του εαυτού μας. Αγγίζουμε, εκφραζόμαστε, δουλεύουμε, μαγειρεύουμε, ζωγραφίζουμε, γράφουμε, παίζουμε μουσική. Προσεγγίζουμε και συνδεόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας, με τα ζωάκια μας, αλλά και με ολόκληρο το σύμπαν. Φανερώνουμε και εκδηλώνουμε μέσω των χεριών, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Κάθε mudra έχει ένα καθορισμένο σκοπό. Μετακινεί την ενέργεια με συγκεκριμένο τρόπο σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, για να δημιουργήσει σωματικές, πνευματικές και συναισθηματικές αλλαγές. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε συγκεκριμένες πληροφορίες σε ολόκληρο το σώμα και αυτό με τη σειρά του, ακούει και υπακούει.

Εάν, αισθανόμαστε ταραγμένοι και ανήσυχοι μπορούμε να τοποθετήσουμε τις παλάμες προς τα κάτω, ώστε να γειώσουμε την περίσσεια ενέργεια και να ηρεμήσουμε. Εάν, αισθανόμαστε νωθροί και αδύναμοι μπορούμε να τοποθετήσουμε τις παλάμες προς τα πάνω, ώστε να λάβουμε την απαιτούμενη ενέργεια και να τονωθούμε.

Κάθε δάχτυλο σχετίζεται με μια πλανητική ενέργεια και ο αντίχειρας αντιπροσωπεύει ατομικό πρόσωπο ή το εγώ. Η πίεση που ασκούμε στα δάχτυλα με το δέρμα, και όχι με το νύχι (εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά από τον δάσκαλο), θα πρέπει να είναι σταθερή.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα mudra – μούντρα, σύμφωνα με την kundalini yoga, είναι:

Gyan Mudra Σοφία

Ενώστε το άκρο του δείκτη και το άκρο του αντίχειρα. Τα υπόλοιπα τρία δάχτυλα είναι ίσια. Ενεργοποιεί: τη γνώση, τη σοφία, τη μνήμη, τη συγκέντρωση, τη δεκτικότητα, τη διεύρυνση και την ηρεμία. Πλανήτης: ο δείκτης αντιπροσωπεύει τον πλανήτη Δία. Ο αντίχειρας αντιπροσωπεύει το εγώ.

Active Gyan Mudra Ενεργή Σοφία

Σε αυτήν την περίπτωση, η πρώτη άρθρωση του δείκτη λυγίζει και ενώνεται κάτω από την πρώτη άρθρωση του αντίχειρα.

 

Shuni Mudra Υπομονή 

Ενώστε το άκρο του μεσαίου δαχτύλου και το άκρο του αντίχειρα. Τα άλλα τρία δάχτυλα είναι ίσια. Ενεργοποιεί: την υπομονή, τη συμπόνια, την κατανόηση και τη διάκριση. Φέρνει σταθερότητα και δύναμη. Επίσης, τη δέσμευση ως προς την ανάληψη ευθύνης και την κατάκτηση των προκλήσεων. Πλανήτης: το μεσαίο δάχτυλο αντιπροσωπεύει τον πλανήτη Κρόνο. Ο αντίχειρας αντιπροσωπεύει το εγώ.

 

 

 

 

Surya Mudra Ενέργεια

Ενώστε το άκρο του παράμεσου και το άκρο του αντίχειρα. Τα άλλα τρία δάχτυλα είναι ίσια. Ενεργοποιεί: τη ζωτικότητα, την αντοχή, τη δύναμη και την καλή υγεία. Επιταχύνει τον μεταβολισμό και βοηθά την πέψη. Πλανήτης: το παράμεσο δάχτυλο αντιπροσωπεύει τον πλανήτη Ήλιο. Ο αντίχειρας αντιπροσωπεύει το εγώ.

 

Buddhi Mudra Διαύγεια

Ενώστε το άκρο του μικρού και το άκρο του αντίχειρα. Τα άλλα τρία δάχτυλα είναι ίσια. Ενεργοποιεί: τη σαφή επικοινωνία και την κατανόηση των διαισθητικών μηνυμάτων. Πλανήτης: το μικρό δάχτυλο αντιπροσωπεύει τον πλανήτη Ερμή. Ο αντίχειρας αντιπροσωπεύει το εγώ.

 

 

Prayer Mudra στάση προσευχής Ισορροπία

Ενώστε τις παλάμες και όλα τα δάχτυλα. Οι αντίχειρες ακουμπούν στο στέρνο. Ενεργοποιεί και εξισορροπεί: τη δεξιά πλευρά του σώματος (την αρσενική ενέργεια, αντιπροσωπεύει τον ήλιο) με την αριστερή πλευρά του σώματος (τη θηλυκή ενέργεια, αντιπροσωπεύει το φεγγάρι). Προσφέρει πλήρη ισορροπία.

 

 

Venus lock Κλείδωμα Αφροδίτης Σεξουαλικότητα

Σταυρώστε τα δάχτυλα πλέκοντάς τα, με το αριστερό μικρό δάχτυλο στη βάση, στο κάτω μέρος. Οι γυναίκες τοποθετούν τον αριστερό αντίχειρα από πάνω και οι άνδρες τοποθετούν τον δεξί αντίχειρα από πάνω. Ενεργοποιεί: τη σεξουαλική ενέργεια, τον αισθησιασμό και την ικανότητα για εύκολη συγκέντρωση. Προσφέρει αδενική ισορροπία. Πλανήτης: η βάση του αντίχειρα αντιπροσωπεύει την Αφροδίτη. Ο αντίχειρας αντιπροσωπεύει το εγώ.

 

 

Jupiter Mudra Η Mudra του Δία Δύναμη

Σταυρώστε τα δάχτυλα πλέκοντάς τα, με το αριστερό μικρό δάχτυλο στη βάση, στο κάτω μέρος. Οι γυναίκες τοποθετούν τον αριστερό αντίχειρα από πάνω και οι άνδρες τοποθετούν τον δεξί αντίχειρα από πάνω. Η διαφορά με το κλείδωμα της Αφροδίτης είναι ότι σε αυτή τη μούντρα οι δείκτες είναι τεντωμένοι και ενωμένοι μεταξύ τους. Ενεργοποιεί: τη δύναμη ώστε να επεκτείνουμε τους ορίζοντές μας και να απαλλαγούμε από τα εμπόδια. Πλανήτης: Δίας.

 

 

Bear Grip Η λαβή της αρκούδας Τόνωση καρδιάς

Τοποθετήστε την αριστερή παλάμη στραμμένη προς τα έξω από το στήθος με τον αντίχειρα προς τα κάτω. Η δεξιά παλάμη στραμμένη προς το στήθος. Λυγίστε τα δάχτυλα και των δύο χεριών και αγκιστρώστε τα μπροστά από την καρδιά, έτσι ώστε  να σχηματίζουν μια γροθιά. Ενεργοποιεί: τη συγκέντρωση και τονώνει την καρδιά. Λειτουργεί καλύτερα, τραβώντας τα χέρια δυνατά σε αντίθετες κατευθύνσεις μπροστά από το κέντρο της καρδιάς.

 

Buddha Mudra Η Μούντρα του Βούδα Ηρεμία

Οι γυναίκες τοποθετούν την αριστερή παλάμη πάνω από τη δεξιά. Οι άντρες τοποθετούν τη δεξιά παλάμη πάνω από την αριστερή. Οι άκρες από τους αντίχειρες ενώνονται, ως ένδειξη δεκτικότητας. Εξισορροπεί: τον νου, προσφέροντας ηρεμία.

 

  

Adi Mudra Γαλήνη

Τοποθετείστε τον αντίχειρα στη βάση του μικρού δαχτύλου μέσα στην παλάμη, κλείνοντας τα υπόλοιπα δάχτυλα σε γροθιά. Ενεργοποιεί: τη ροή του οξυγόνου. Χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, προσφέροντας γαλήνη.

Vajrapradama Mudra Εμπιστοσύνη

Τοποθετήστε τα πλεγμένα σας δάχτυλα μπροστά από το στήθος, με τους αντίχειρες τεντωμένους ψηλά. Ενεργοποιεί και ενισχύει: την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, στους γύρω μας και στη θεϊκή δύναμη.

 

Lotus Mudra Αγνότητα

Ενώστε τις βάσεις από τις παλάμες με τις άκρες των μικρών δαχτύλων και των αντιχείρων να αγγίζονται μεταξύ τους. Απλώστε τα υπόλοιπα δάχτυλα έξω όπως το λουλούδι του λωτού που ανοίγει προς το φως του ήλιου. Τοποθετείστε τη mudra στο κέντρο της καρδιάς. Ενεργοποιεί και ενισχύει: το τσάκρα της καρδιάς.

-Διαλογίσου με τη Lotus Sutra 

Η Lotus Mudra είναι το σύμβολο του φωτός και της ομορφιάς που αναδύεται από το σκοτάδι. Το μήνυμα αυτής της mudra είναι να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τις ρίζες σας, να ανοίξετε τον εαυτό σας στο φως και να συνειδητοποιήσετε ότι η μεγαλύτερη αίσθηση σταθερότητας στη ζωή είναι μια ανοιχτή και αγνή καρδιά.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές με mudra και μπορούν να συνδυαστούν με αναπνοές, με πρακτικές, με mantra (μάντρα), ακόμη και ως ξεχωριστοί διαλογισμοί.

 

 

 

Mantras Οι θεραπευτικοί ήχοι που βελτιώνουν τη ζωή μας

Ενίσχυση της αύρας με λευκό χρώμα


Aum – Om O αρχέγονος ήχος του σύμπαντος

Ο ήχος του Gong

Κβαντικός Διαλογισμός Συνδέσου με την Άπειρη Πηγή Ενέργειας

Μοιραστείτε το:

6 σκέψεις για το “Mudra Ο δρόμος προς την αυτογνωσία”

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

YouTube
YouTube
Instagram
error: Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο !!
Scroll to Top