Τι είναι η κβαντική φυσική;

Τι είναι η κβαντική φυσική; (κβαντική μηχανική)

Kiriaki Sevasti – Kunda Quantum  Συντάκτης Κυριακή Σεβαστή  26/05/2021

Η κβαντική φυσική μετρά έναν αιώνα ύπαρξης και ασχολείται με τη συμπεριφορά της ενέργειας και της ύλης σε υποατομικό επίπεδο. Θέλοντας να κατανοηθεί με λεπτομέρεια η λειτουργία του κόσμου, έγινε απαραίτητη η εξέταση των μικρότερων συστατικών του, αυτών των υποατομικών σωματιδίων, καθώς και η συμπεριφορά του φωτός. Όλα τα φυσικά σώματα αποτελούνται από υποατομικά σωματίδια, τα οποία έχουν υλικές, αλλά και ενεργειακές ιδιότητες. Τα συστατικά του φυσικού κόσμου διαμορφώνονται ανάλογα με τη νοητική επίδραση του παρατηρητή, σε κύματα – ενέργεια και σε σωματίδια – ύλη.

Ο Stephen Hawking υποστηρικτής της κβαντικής φυσικής, έχει ορίσει το κβάντουμ (quantum) ως: “αδιαίρετη μονάδα απ’ όπου μπορούν να εκπέμπονται ή από την οποία μπορούν να απορροφώνται κύματα”.

Κβάντα είναι τα ατόφια δονούμενα κύματα φωτός.

 

Τι είναι τα υποατομικά σωματίδια;

Υποατομικά είναι τα σωματίδια που εμπεριέχονται σε όλα τα φυσικά σώματα, τα οποία αποτελούνται τα άτομα, όπως είναι τα ηλεκτρόνια, τα πρωτόνια, τα νετρόνια, τα μεσόνια και τα κουάρκ. Όλα τους υπάρχουν ως κύματα – ενέργεια και μέχρις ότου παρατηρηθούν, βρίσκονται σε αυτή την κυματική κατάσταση. Εμφανίζονται ως ύλη, μόλις παρατηρηθούν. Υπάρχουν ως πιθανότητα στην κυματική τους κατάσταση και υπάρχουν ως δυνατότητα, μόλις παρατηρηθούν και πάρουν υλική μορφή.

Ως ύλη εμφανίζονται ακαριαία, στιγμιαία στις τρεις διαστάσεις και εξαφανίζονται στο κβαντικό πεδίο, στο τίποτα δηλαδή, πέρα από το χρόνο και το χώρο, καθώς μετατρέπονται από κύματα – ενέργεια, σε σωματίδια – ύλη και από σωματίδια – ύλη σε κύματα – ενέργεια. Εμφανίζονται και εξαφανίζονται, αλλάζοντας μορφή μέσω της παρατηρητικότητας.

 

Πως σχετίζεται ο άνθρωπος με την κβαντική φυσική;

Το φυσικό μας σώμα χωρίζεται σε συστήματα, όργανα, ιστούς, κύτταρα, μόρια, άτομα και υποατομικά σωματίδια. Όλα τα υποατομικά σωματίδια (όπως τα πρωτόνια, ηλεκτρόνια κλπ.), είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Κάθε άνθρωπος έχει ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το οποίο αλληλεπιδρά με τη συνείδησή του, με τους γύρω του, αλλά και με ολόκληρο το σύμπαν.

Το μεγαλύτερο μέρος του σώματός μας είναι κενός χώρος, το οποίο αποτελείται από δονούμενα κύματα φωτός, τα οποία οι φυσικοί τα ονομάζουν κβάντα. Ως ανθρώπινα όντα έχουμε πρόσβαση σε αυτή την απεριόριστη ενέργεια του κβαντικού πεδίου, η οποία επηρεάζει κάθε ζωή – από τον πυρήνα ενός ατόμου μέχρι και τον δικό μας νου, τη δική μας καρδιά. Για αυτό η κβαντική φυσική είναι η επιστήμη του εαυτού μας. Είναι η φυσική της συνείδησης. Ο νους και η καρδιά, σχετίζονται με τη συνείδησή μας. Μόλις αναγνωρίσουμε την εσωτερική, εγγενή δύναμη θα συντονιστούμε με την αντίστοιχη άφθονη ενέργεια, αυτή του σύμπαντος.

Η επιστήμη της ύπαρξής μας είναι το φως και η συνειδητότητα είναι φως.

Οι φυσικοί έχουν αποδείξει ότι μια πλήρως κβαντική κατάσταση είναι αυτή, η οποία στερείται μάζας, φορτίου, χώρου και χρόνου. Σε αντίστοιχο ανθρώπινο επίπεδο σημαίνει η ανύψωση σε μια  ανώτερη συνείδηση, στην οποία δεν νιώθουμε το σωματικό βάρος μας, τον χώρο που βρισκόμαστε και το χρονικό πλαίσιο. Δηλαδή αυτή την πνευματική κατάσταση, της ενότητας του πυρήνα μας και  της ουσίας μας. Αυτή την αίσθηση της ατομικής ροής, η οποία μετατρέπεται σε κοσμική ροή.

Ένα κβαντικό κύμα φωτός αποτελείται από θετικές και αρνητικές φάσεις. Όταν συνενώνονται οι θετικές και οι αρνητικές φάσεις, έρχονται στην τέλεια ισορροπία και τότε εκπέμπουν φως. Μέχρι τότε απλά κινούνται μεταξύ θετικής και αρνητικής φάσης – πλευράς, έχοντας αποκτήσει μάζα, υλική πυκνότητα. Όπως και εμείς έχουμε θετικές και δυσάρεστες φάσεις (τις σκέψεις και τα συναισθήματα). Όταν νιώθουμε την τέλεια εσωτερική ισορροπία, τότε είμαστε ένα με όλα, νιώθουμε ολοκλήρωση και πνευματική ανάταση, αυτή της φώτισης.

Ο φυσικός Freeman Dyson στο άρθρο του στο Scientific American αναφέρει: “Κανένα σύμπαν με νοημοσύνη δεν λειτουργεί χωρίς πρόθεση. Η νοημοσύνη θα μπορούσε να διατηρηθεί για μια αιωνιότητα (ίσως με τη μορφή ενός νέφους φορτισμένων σωματιδίων φωτός), μέσω μια ευφυούς διατήρησης της ενέργειας”.

 

Η ενέργεια και η ύλη σχετίζονται;

Οι παλαιότεροι φυσικοί τοποθετούν τον κόσμο σε ύλη και νου, σε αντίθεση με τους σύγχρονους φυσικούς, οι οποίοι τον προσδιορίζουν σε ύλη και ενέργεια. Τον 17ο αιώνα ο René Descarte γνωστός ως Καρτέσιος και μετέπειτα ο Isaac Newton (Νεύτων) υποστήριζαν ότι όλα τα αντικείμενα είναι ύλη, ότι η πραγματικότητα είναι προκαθορισμένη και κατά συνέπεια, ο άνθρωπος μπορεί να επηρεάσει ελάχιστα τη ζωή του.

Από τη νευτώνεια φυσική του γραμμικού μοτίβου ότι ένα φαινόμενο έχει πάντα μια όψη, ακολούθησε η εξίσωση του Αϊνστάιν (Ε=mc2), όπου απέδειξε ότι η ύλη και η ενέργεια σχετίζονται και ότι αλλάζουν μορφή (από κύμα – ενέργεια, σε σωματίδιο – ύλη), ανατρέποντας την προσέγγιση του Νεύτωνα. Μέσα από αυτή τη θεμελιώδη αρχή της ισοδυναμίας μάζας-ύλης και ενέργειας, μελετήθηκε και η συμπεριφορά του φωτός, αποδεικνύοντας επίσης, ότι η ταχύτητα επηρεάζει τον χρόνο, ο οποίος διαστέλλεται και συστέλλεται. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το φως συμπεριφέρεται κάποιες φορές ως κύμα – ενέργεια και άλλες φορές ως σωματίδιο – ύλη, ανάλογα με την επίδραση του παρατηρητή.

 

Γιατί η κβαντική φυσική είναι τόσο απλή και ταυτόχρονα τόσο περίπλοκη;

Όπως είχε αναφέρει ο Niels Bohr: “όσοι δεν έχουν σοκαριστεί όταν έρχονται σε πρώτη επαφή με την κβαντική θεωρία, τότε πιθανόν δεν την έχουν καταλάβει”.  

 Θεωρούμε ότι είναι περίπλοκη γιατί:

Στην κβαντική φυσική υπάρχει η αβεβαιότητα σε σύγκριση με τη νευτώνεια φυσική, στην οποία όλα ήταν προκαθορισμένα. Τόσους αιώνες συνηθίσαμε στη γραμμικότητα και στην προβλεψιμότητα της κλασικής φυσικής, η οποία σχετίζεται με την προσδοκία. Με την αντίληψη του διαχωρισμού και της δυαδικότητας, λειτουργούσαμε ως ανθρώπινα θύματα με την ιδεολογική άποψη πως δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε τη ζωή μας. Επίσης, έχουμε μάθει στον προσδιορισμό, νομίζοντας ότι όλα στη ζωή και στον κόσμο μας είναι συγκεκριμένα και καθορισμένα με ακρίβεια. Μια λανθασμένη αντίληψη, καθώς η ζωή και ο φυσικός μας κόσμος είναι συνεχόμενες αλλαγές. Ο νους μας δεν μπορεί να συλλάβει αυτή την άποψη, η οποία είναι τόσο φυσική και απλή, γεμάτη με μεταβολές.

 Είναι απλή γιατί:

Η κβαντική φυσική δεν είναι “επιφανειακή”, δεν είναι γραμμική. Όλα είναι ένα, όλα βρίσκονται στο παρόν και λειτουργούν σε βάθος, στον πυρήνα, σε υποατομικό επίπεδο. Όλα υπάρχουν και εμείς μπορούμε να αποφασίσουμε. Επιτρέποντας στον νου να κατανοήσει πως υπάρχουν όλες οι πιθανότητες ταυτόχρονα και εμείς επιδρούμε με τη συνειδητή παρατηρητικότητά μας, μετατρέποντας αυτές τις πιθανότητες, σε δυνατότητες. Με τη δική μας βούληση εκδηλώνουμε αποτελεσματικά τις αλλαγές. Όπως στον εσώτερο εαυτό μας υπάρχουν τα ευχάριστα, τα δυσάρεστα συναισθήματα, αντίστοιχες σκέψεις και επιλέγουμε ανά πάσα στιγμή, με τη θέλησή μας τι είναι ωφέλιμο για το παρόν, παρατηρώντας τον πυρήνα μας με επίγνωση και τιμώντας την απόφασή μας.

Η κβαντική φυσική είναι η επιστημονική απόδειξη της ουσίας όλων των πνευματικών διδασκαλιών του κόσμου.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο, για να κατανοήσουμε τη κβαντική είναι ότι προσδοκούμε το μέλλον και προσπαθούμε να το επηρεάσουμε με παρελθοντικές συνήθειες. Αντ’ αυτού μπορούμε να βρισκόμαστε στο παρόν συνειδητοί, γνωρίζοντας την πραγματική αλήθεια, αυτή της κβαντικής δυναμικής μας.

 

Ποιά είναι η σχέση του ανθρώπου με την κβαντική φυσική; 

Ηλεκτρομαγνητικό πεδίο του ανθρώπινου σώματος

Μοιραστείτε το:
YouTube
YouTube
Instagram
error: Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο !!
Scroll to Top