Ισχυροί Ηχητικοί Σπόροι - Beej Mantras - Κυριακή Σεβαστή

Ισχυροί Ηχητικοί Σπόροι – Beej Mantras

Kiriaki SevastiKunda Quantum  Συντάκτης Κυριακή Σεβαστή  23/08/22

Τα Beej Mantras είναι ισχυροί, ηχητικοί σπόροι (λέγονται και beej ή bij ή bija mantras). Το εκάστοτε Beej Mantra είναι μια συντομευμένη μορφή ολόκληρου του μάντρα, (δηλαδή του βαθύτερου νοήματος). Κάθε ηχητική ιερή συλλαβή (beej mantra) έχει το δικό της βαθύ νόημα, τη δική της ουσιαστική ερμηνεία, που η περιγραφή της δεν μπορεί να γίνει με λίγες λέξεις. 

Το ύψιστο νόημα της συλλαβής

Γι’ αυτό λέγονται σπόροι, μια μόνο συλλαβή ερμηνεύει και περιγράφει το ύψιστο νόημα. Το φαινομενικά μικρό Beej Mantra περιέχει πολλές λέξεις μέσα του.

Η λέξη Αγάπη μέσα της περιέχει ουσιαστικό νόημα και βάθος, γιατί και αυτή είναι σπόρος. Αν προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τη λέξη Αγάπη θα χρειαστούμε πολλές λέξεις.

Μέσα στον σπόρο εμπεριέχεται όλη η γνώση του πλήρως αναπτυγμένου δέντρου

Όπως ο σπόρος παράγει και αναπτύσσει ένα δέντρο, ομοίως η ψαλμωδία του Beej Mantra παράγει διαφορετικούς τύπους Mantras. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να συνδυαστούν με ένα μεγαλύτερο μάντρα, για να αυξήσουν τη δύναμη και την ποιότητά τους.

Μέσα στον σπόρο εμπεριέχεται όλη η γνώση του πλήρως αναπτυγμένου δέντρου. Έτσι και η ουσία μας, ως σπόρος, είναι αυτή η ταυτότητα της αλήθειας που ενσωματώνεται με τη συμπυκνωμένη, ως δέντρο, μορφή του εαυτού μας.

Οι ιερές μονοσύλλαβες λέξεις με την καταλυτική ενέργεια

Είναι ιερές συλλαβές, οι οποίες προέρχονται συνήθως από τη Σανσκριτική γλώσσα. Είναι μονοσύλλαβες λέξεις που έχουν σύντομους ήχους και καταλυτική ενέργεια. Κάθε ηχητικός σπόρος (beej mantra) έχει ισχυρή δόνηση. Με την ψαλμωδία της εκάστοτε συλλαβής αναγεννάται εντός μας η Πρωταρχική Δημιουργική Ενέργεια, η οποία ρέει στο σώμα, ηρεμώντας τον νου από τις σκέψεις.

Ηχητικοί Σπόροι – Beej Mantras:

  • Το μεγαλύτερο και πιο γνωστό μάντρα – ηχητικού σπόρου (beej mantra) είναι το Om – Aum.
  • Στην Kundalini Yoga το πιο διαδεδομένο beej mantra είναι το Sat Nam, το οποίο χρησιμοποιείται και ως χαιρετισμός, σαν το Namaste.
  • Το beej mantra Hroum χρησιμοποιείται για να προσελκύσει ευλογίες.

Τα τρία μέρη του Ηχητικού Σπόρου

Κάθε beej mantra έχει τρία μέρη. Τη μορφή, τον σπόρο και τον καρπό. Υπάρχει η πρωταρχική ενέργεια ως μορφή, ως πιθανότητα στο Σύμπαν. Ψάλλοντας το beej mantra φυτεύουμε τον πνευματικό σπόρο εντός μας, ως δυνατότητα και έπειτα λαμβάνουμε το πρακτικό αποτέλεσμα με τον καρπό του. Όλα τα mantras έχουν αποτέλεσμα, καθώς μας ανυψώνουν.

Η επαναλαμβανόμενη ψαλμωδία ενός Beej Mantra είναι σαν να ξυπνάς έναν κοιμισμένο ξανά και ξανά. Το αποτέλεσμα είναι να βγει στην επιφάνεια ο αναζητητής ξεπερνώντας τον λήθαργο. Έτσι αναπτύσσεται εντός μας η σταθερή πνευματική ενέργεια, μέσα από την τριβή των Beej Mantras και τη δόνηση των ήχων τους.

Θεραπευτικά Οφέλη των Beej Mantras:

  • Καταπράυνση των σωματικών πόνων και των δυσάρεστων συναισθημάτων
  • Αύξηση νοητικής συγκέντρωσης – Ισορροπημένες σκέψεις με διαύγεια
  • Αύξηση ευφυΐας και Διαίσθησης
  • Αύξηση αυτοπεποίθησης
  • Ανάπτυξη αισιόδοξης στάσης
  • Αίσθηση ενότητας
  • Εξάλειψη αρνητικών σκέψεων
  • Βελτίωση της καθημερινότητας, προσφέροντας ευγνωμοσύνη, αγάπη, συμπόνια, κατανόηση κλπ.
  • Πνευματική ενδυνάμωση
  • Βαθύ συντονισμό κατά τη διάρκεια του διαλογισμού
  • Επίτευξη ψυχικής και ηθικής δύναμης. Αυτή η ψυχική και η ηθική δύναμη είναι που συμβάλλει σε ένα υγιές σώμα, μυαλό και πνεύμα.

Τα Beej Mantras είναι σύντομα, απλά και ευκολομνημόνευτα.

Η ψαλμωδία τους δημιουργεί μια συγκεκριμένη συχνότητα, ενεργοποιώντας τα ενεργειακά κέντρα (chakras) στο σώμα. Επίσης, δημιουργεί μια ειδική σειρά ηχητικών κυμάτων γύρω από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μας. Το αποτέλεσμα είναι άκρως θεραπευτικό.

Διαδικασία:

  • Καθόμαστε σε ένα ήσυχο μέρος για 30 – 40 λεπτά, ανάλογα με τον χρόνο που θέλουμε να διαθέσουμε, ψέλνοντας το mantra.
  • Η κάθε λέξη προφέρεται καθαρά και με πολλή αποφασιστικότητα. Στην ιστοσελίδα γίνεται αναφορά για την καθαρή προφορά του εκάστοτε mantra.
  • Ιδανικά ψέλνουμε το εκάστοτε Beej Mantra για τουλάχιστον 108 φορές κάθε μέρα.

    Συμβολισμός του ιερού αριθμού 108

  • Χρειάζεται αφοσίωση, αποφασιστικότητα και συγκέντρωση.

Το υπέροχο με τα Beej Mantras είναι ότι μας κάνουν πιο πνευματικούς από όσο μπορούμε να νιώσουμε ή να σκεφτούμε.

Προσωπικά απολαμβάνω τα Mantras κάθε μέρα, είτε κατά την πρακτική των διαλογισμών, είτε περπατώντας στο πάρκο. Και τώρα mantra ακούω, γράφοντας αυτό το άρθρο.


Η σημασία των Θετικών Δηλώσεων – Mantras

Mantras Οι θεραπευτικοί ήχοι που βελτιώνουν τη ζωή μας


Mantra Ong “Η Συμπαντική Δημιουργική Συνείδηση είναι η αληθινή μου ουσία”

Μοιραστείτε το:
YouTube
YouTube
Instagram
error: Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο !!
Scroll to Top