Συμβολισμός του ιερού αριθμού 108 - Κυριακή Σεβαστή - Kunda Quantum

Συμβολισμός του ιερού αριθμού 108

Kiriaki SevastiKunda Quantum Συντάκτης Κυριακή Σεβαστή 12/04/2022

Ο συμβολισμός του αριθμού 108 θεωρείται ιερός στον Ινδουισμό και στη κοσμοθεωρία της Γιόγκα. Ίσως να έχετε παρατηρήσει τα κολιέ προσευχής (malas), τα οποία έχουν 108 χάντρες. Επίσης, να ψάλλετε ένα Mantra για 108 φορές και να κάνετε στην πρακτική της Yoga 108 χαιρετισμούς στον Ήλιο.

Η έννοια του 108

Ο αριθμός 108 είναι η βάση της δημιουργίας, σύμφωνα με τη Βεδική κοσμολογία, η οποία αντιπροσωπεύει το Σύμπαν και όλη μας την ύπαρξη.

Στον Ινδουισμό, υπάρχει η συνειδητοποίηση της ενότητας. Η εξωτερική κοσμολογία αντικατοπτρίζει την εσωτερική μας πνευματικότητα. Λέγεται ότι ο αριθμός 108 αντιπροσωπεύει την απόσταση των 108 μονάδων, μεταξύ του σώματός μας και του Θεού εντός μας.

Ο λόγος που όλα τα mantras ψάλλονται 108 φορές είναι γιατί κάθε mantra αντιπροσωπεύει ένα ταξίδι από τον υλικό εαυτό προς τον υψηλότερο πνευματικό εαυτό μας. Κάθε mantra πιστεύεται ότι μας φέρνει 1 μονάδα πιο κοντά στον Θεό μέσα μας.

Mantras Οι θεραπευτικοί ήχοι που βελτιώνουν τη ζωή μας

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, έχουμε 108 ζωτικά σημεία των δυνάμεων της ζωής (marma points) στο σώμα μας.

Τι συμβολίζει ο αριθμός 108

Αναλύοντας τους αριθμούς 1 0 8, παρατηρούμε τα εξής:

Το 1: συμβολίζει την ενότητα, αυτό που είναι αδιαίρετο. Το ένα με τον Θεό.

Το 0: συμβολίζει την ολοκλήρωση. Το κέντρο ενός ατόμου. Το κενό με την έννοια της πληρότητας, της απόλυτης ισορροπίας.

Το 8: συμβολίζει το άπειρο. Τον δρόμο προς τις οκτώ πτυχές του Βούδα.

Πιο συγκεκριμένα: Ο αριθμός 108 συμβολίζει την πνευματική πληρότητα.

Το 108 και η ιδιαίτερη σημασία στη Yoga

Το 108 έχει ιδιαίτερη σημασία στη Yoga. Στις πρακτικές αναπνοών (pranayamas), λέγεται ότι εάν ένα άτομο είναι τόσο ήρεμο, ώστε να αναπνέει μόνο 108 φορές σε μια ημέρα, μπορεί να επιτευχθεί η φώτιση.

Επιπλέον, ένας μέσος άνθρωπος λέγεται ότι αναπνέει 21.600 φορές σε ένα 24ωρο. Οι 10.800 φορές είναι ηλιακή ενέργεια (οι αναπνοές κατά τη διάρκεια της ημέρας), και οι υπόλοιπες 10.800 φορές είναι σεληνιακή ενέργεια (οι αναπνοές κατά τη διάρκεια της νύχτας). Το 100 πολλαπλασιασμένο με το 108 ισούται με 10.800.

Στην Kriya Yoga και στην Kundalini Yoga, ο μέγιστος αριθμός επαναλήψεων των πρακτικών είναι 108. Τα κολιέ προσευχής (malas) έχουν 108 χάντρες και χωρίζονται σε εννέα τμήματα των δώδεκα χαντρών, επειδή παραδοσιακά οι πρακτικές αναπνοών γίνονται 12 φορές, 24 φορές κ.λπ. φτάνοντας στο ανώτερο επίπεδο τις 108 φορές.

Το σώμα μας, σύμφωνα με τους Ινδουιστές, περιέχει επτά ενεργειακά κέντρα (chakras). Ξεκινώντας από την κορυφή του κεφαλιού και τελειώνοντας στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Κάθε τσάκρα είναι ένα ενεργειακό κέντρο μέσα στο σώμα. Το τσάκρα της καρδιάς, που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του στήθους, συνδέεται με τη μεταμόρφωση και την ενέργεια της αγάπης. Το “άνοιγμα” αυτού του ενεργειακού κέντρου οδηγεί σε χαρά και σε συμπόνια. Το τσάκρα της καρδιάς έχει 108 ενεργειακές γραμμές (nadis) που συγκλίνουν, για να σχηματίσουν αυτό το ενεργειακό κέντρο.

Σύμφωνα με την Kundalini Yoga υπάρχει το όγδοο τσάκρα, το οποίο βρίσκεται στην αύρα του σώματος. Η αύρα είναι το ισχυρό σφαιρικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που περιβάλλει το σώμα και βελτιώνει τη λειτουργία όλων των άλλων τσάκρας.

Το 108 και ο Ινδουισμός

Επίσης, στον Ινδουισμό υπάρχουν 108 Ιερά κείμενα σοφίας από αρχαίους σοφούς (Upanishads). Επιπλέον, στο Σανσκριτικό Αλφάβητο υπάρχουν 54 γράμματα. Κάθε γράμμα έχει μια θηλυκή, Shakti, και αρσενική, Shiva, ποιότητα. Το 54 πολλαπλασιαζόμενο επί 2 ισούται με 108.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι εξηγούν, γιατί οι Ινδουιστές θεωρούν τον αριθμό 108, ιερό.

Το 108 και ο Βουδισμός

Ωστόσο, και άλλες θρησκείες αναγνωρίζουν τη μυστικιστική δύναμη του 108. Στον Βουδισμό, για παράδειγμα, λέγεται ότι υπάρχουν 108 γήινες επιθυμίες, 108 ψέματα και 108 αυταπάτες του νου. Δείχνει ότι η δύναμη του 108 έχει διεισδύσει στις ανατολικές φιλοσοφίες, αλλά δεν σταματά εκεί.

Mantra Om Universal Sound – 108 times

Το 108 και ο φυσικός κόσμος

Το 108 εμφανίζεται και στον φυσικό μας κόσμο.
Στην αστρολογία, το 108 μπορεί να παρατηρηθεί – με τις κατά προσέγγιση – σχέσεις Ήλιου, Γης και Σελήνης. Η διάμετρος του Ήλιου είναι 108 φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Γης. Η απόσταση από τον Ήλιο στη Γη είναι 108 φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο του Ήλιου. Η απόσταση από τη Γη στη Σελήνη είναι 108 φορές η διάμετρος της Σελήνης.

Τέλος, υπάρχουν 12 αστρολογικοί οίκοι και 9 πλανήτες. Το 12 πολλαπλασιαζόμενο επί 9 ισούται με 108.

Η ουσία της Lotus Sutra


Ερμηνείες των σωματικών πόνων

Ερμηνεία των χρωμάτων στην ψυχολογία και στα όνειρα


Μοιραστείτε το:
YouTube
YouTube
Instagram
error: Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο !!
Scroll to Top