Συμβολισμοί του Νερού και η σημασία τους

Συμβολισμοί του Νερού και η σημασία τους

Kiriaki Sevasti – Kunda Quantum  Συντάκτης Κυριακή Σεβαστή 18/08/2021

Το άρθρο αφορά όλους όσους θέλουν να ερμηνεύσουν καλύτερα τις εικόνες που βλέπουν στα όνειρά τους και στους διαλογισμούς τους, σύμφωνα με τον Sigmund Freud και τον Carl Jung.

Το νερό είναι το σύμβολο αυτού που μπορεί να αλλάξει. Οποιοσδήποτε κοιτά μέσα στο νερό βλέπει πάντοτε τον Εαυτό. Το νερό συμβολίζει τις γυναίκες, τη διαδικασία της γέννησης και της εγκυμοσύνης.

Διαλογισμός Πνευματικής Σύνδεσης με το μωρό σου

Ο συμβολισμός του νερού στην αλχημεία συνδέεται με τα αισθήματα. Αντιπροσωπεύει την άγρια φύση της ψυχής που χρειάζεται να κατακτηθεί. Το νερό είναι το μέρος όπου οι ψυχές των νεκρών συναντούν τα πνεύματα του νερού. Είναι ένα μέρος καταστολής, μυστικών με άγνωστα βάθη και ένα στοιχείο έκστασης. Μπορεί να μας αποσπάσει και να μας ξεριζώσει- επιπλέον- μπορεί να είναι κάτι πολύ τρομακτικό.

 

Διάφοροι συμβολισμοί του Νερού και η σημασία τους

Βροχή: επιθυμία για βαθιά χαλάρωση και έμπνευση. Σύμβολο γονιμότητας.

Δάκρυα: το νερό της ζωής μπορεί να ρέει. Είναι σημάδι απόφασης και λύσης. Αν κλάψετε στο όνειρό σας, προμηνύεται ευτυχία μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αν ονειρευτείτε άλλους να κλαίνε και εσείς προσπαθείτε να τους παρηγορήσετε, αυτό σημαίνει ότι θα γίνετε ευτυχισμένοι από μια καλή πράξη που θα κάνει κάποιος άλλος.

Κατάδυση: είτε εξερευνάτε τα βάθη της ψυχής, είτε προσπαθείτε να αρνηθείτε κάτι. Οι καταδύσεις είναι μια εικόνα φυγής. Σημαίνει επίσης οπισθοδρόμηση σε μια προγεννητική κατάσταση και μια προετοιμασία για αναγέννηση (νέα αρχή). Οι εικόνες και τα όνειρα σχετικά με τις καταδύσεις συχνά σχετίζονται με μια περιπέτεια στο νερό (αισθήματα). Τέτοιες εμπειρίες μπορεί να είναι εκστατικές ή γεμάτες φόβο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, παρόλα αυτά, αποτελούν μια εικόνα απελευθέρωσης, καθώς η κίνηση μέσα στο νερό είναι ευκολότερη απ’ ότι στη ξηρά.

Καταιγίδα: ένα σύμβολο δραπέτευσης, απελευθέρωσης από ή διαμέσου πνευματικών προσπαθειών. Επίσης, συμβολίζει την καταιγίδα συναισθημάτων. Να προσπαθήσουμε να γίνουμε περισσότερο ή λιγότερο συναισθηματικοί.

Καταρράκτης: αφήστε τα πράγματα να κυλήσουν.

Κολύμπι: ο κόσμος των συναισθημάτων. Συχνά συνδέεται με την απελευθέρωση. Που βρίσκεστε για κολύμπι και ποια είναι η κατάσταση του νερού; (βλ. Νερό). Σύμφωνα με τον Freud αντιπροσωπεύει τα ούρα και τη ζωή των αγέννητων. Αποτελεί επίσης και ένα σύμβολο μόλυνσης.

Λίμνη: σύμφωνα με το I Ching είναι το σύμβολο για μια χαρούμενη μικρότερη κόρη.

Λιμάνι: προστασία από τις φουρτούνες της ζωής. Τα βγάζετε πέρα με τη ζωή στους δύσκολους καιρούς. Ανάγκη για ασφάλεια. Συμβολίζει τις αναστολές. Ένα σύμβολο που συναντάται συχνά στα όνειρα, σχετικό με το γάμο, αλλά και με ένα μέρος περιπέτειας. Όταν επισκέπτεστε ένα λιμάνι για λίγο, συμβολίζει τη ζωτικότητα και την αυτοπεποίθηση.

Μπάνιο- Ντους: υπαινίσσεται την κάθαρση, “τον καθαρισμό της ψυχής”. Συχνά αναφέρεται στη χαλάρωση και στην ανάκτηση δυνάμεων. Η εικόνα του μπάνιου συνδέεται σχεδόν πάντοτε με την “πηγή της νεότητας”. Το κρύο νερό και το ζεστό σημαίνουν προβλήματα, ενώ το καυτό νερό δείχνει την απώλεια των αισθήσεων.

Νερό: αυτό το ονειρικό σύμβολο μπορεί να ερμηνευτεί σε πέντε διαφορετικά επίπεδα:

  • Σε σεξουαλικό επίπεδο
  • Σε συναισθηματικό επίπεδο όπου τα συναισθήματά σας αντιμετωπίζονται σαν να είναι αδιαφοροποίητα και αδιάκοπα.
  • Ως φόβος πλημμύρας, ότι θα σας πνίξει το υποσυνείδητο.
  • Σαν ένα αίσθημα ότι ακολουθείτε το ρεύμα.
  • Σαν ένα αίσθημα ότι η ζωή είναι χαοτική.

Επίσης ο πόθος για μια εντελώς καινούργια κατεύθυνση.

Το τρεχούμενο νερό σημαίνει ότι βιώνετε τη σεξουαλικότητα με μια θετική έννοια.

Το στάσιμο νερό σημαίνει ότι χάνετε τη ζωτικότητά σας και το κέντρο της ύπαρξής σας. Ή ίσως να σημαίνει ότι το νερό είναι φορέας των χυμών της ζωής και της αναζωογόνησης όπως το σύμβολο της Λίμνης και της πηγής της νεότητας. Από αυτήν την αντίληψη ίσως να προέκυψε η διαδικασία της βάφτισης.

Η βουτιά στο νερό σημαίνει αναζήτηση της σοφίας.

Η πτώση στο νερό σημαίνει ότι σας παρασύρει το συναίσθημα. Αυτό όμως μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό όνειρο, (βλ. Καταδύσεις και Πνιγμός).

Σύμφωνα με την Κινέζικη αντίληψη της φύσης, το νερό είναι ένα σύμβολο της θεμελιώδους, θηλυκής δύναμης του yin. Για τους Ταοϊστές το νερό είναι η ουσία της ζωής, η κίνησή του είναι ένα παράδειγμα για μια ζωή που βιώνεται σε αρμονία με τη φύση.

Σύμφωνα με τον Freud, ένα όνειρο με νερό είναι συχνά μια ανάμνηση της ζωής μας μέσα στη μήτρα της μητέρας μας, όπως και η έξοδος από το νερό συμβολίζει την εικόνα της γέννησης. Το νερό για τον Freud συνδεόταν πάντοτε με τη γέννηση.

Το αγιασμένο νερό στην Καθολική Θρησκεία και το νερό που χρησιμοποιείται για τη βάφτιση αντιπροσωπεύουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού.

Παγάκι: ευτυχία και ικανοποίηση ή συναισθηματική ψυχρότητα (βλ. Πάγος).

Παγόβουνο: μεγάλο σθένος μέσω της πειθαρχίας. Απόσταση.

Πάγος: είστε πολύ δροσεροί (cool), πολύ απόμακροι. Παγωμένα συναισθήματα, συναισθηματική ψυχρότητα και απομόνωση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ίσως να σημαίνει ότι το νερό (της ψυχής των συναισθημάτων) μπορεί να μεταφερθεί. Πτώση μέσα στον πάγο σημαίνει ότι τα συναισθήματα θα συντριβούν.

Πηγή – Πηγάδι: ισχυρός δεσμός με τη μητέρα, οπισθοδρόμηση, τροφή, σύμβολο του θηλυκού. Ξεκούραση και θεραπεία. Συχνά δηλώνει ότι πρέπει να γίνετε “καλή μητέρα” για τον εαυτό σας και να τον δείτε σαν “το ίδιο σας το παιδί”. Αν το πρόσωπο που ονειρεύεται είναι άνδρας, δείχνει πάθος, υπομονή και πραγματική φιλία. Σύμφωνα με τον Freud είναι ένα σεξουαλικό σύμβολο της πρώιμης παιδικής ηλικίας.

Πλημμύρα: αίσθηση κατακλυσμού. Ένας εχθρός πρόκειται να επιτεθεί. Φόβος μήπως πνίγετε τα συναισθήματά σας, μήπως σας ρίξουν πίσω στον κόσμο των ζώων και των σωματικών ορμών. Το θηλυκό αρχέτυπο.

Οι δυνάμεις του μυαλού και της λογικής αντιμέτωπες με την επίθεση της φύσης στη συνειδητή και πολιτισμένη ζωή. Πρέπει να μάθετε να “κολυμπάτε”, που σημαίνει να είστε έτοιμοι να κολυμπήσετε στο νερό. Εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι δυο σημασίες: το να κολυμπάς και το να παραδίνεσαι και να αφήνεσαι να σε παρασύρει το ποτάμι της ζωής, δηλαδή να παραμείνεις εύκαμπτος.

Επίσης, ένα σημάδι ότι είστε πολύ συναισθηματικοί. Κατακλύζεστε και σας παρασύρει το κύμα, και στο όνειρο φοβάστε κάτι τέτοιο, ακόμη και αν στην πραγματικότητα θα θέλατε να παραδοθείτε. Η παλίρροια που πάει και έρχεται. Ο ρυθμός της έντασης και της χαλάρωσης στην καθημερινή ζωή.

Τα συναισθήματα φαίνεται να παίρνουν τον έλεγχο. Ένα αίσθημα του να είναι κανείς φυλακισμένος εξαιτίας των φυσικών ορμών και των υποσυνείδητων αναγκών. Προειδοποίηση για ψυχωτική συμπεριφορά. Αν αυτή η ονειρική εικόνα συνοδεύεται από φόβο και εμφανίζεται συχνά συστήνεται ψυχοθεραπεία. Κοχλάζοντα συναισθήματα. Ένα συχνό ονειρικό σύμβολο όταν κάποιος φοβάται τα ίδια του τα αισθήματα.

Πλύσιμο: ένα ακόμη σύμβολο για την κάθαρση, σύμβολο αγνότητας και καθαρότητας.

Πνιγμός: βύθιση στο υποσυνείδητο, η αίσθηση του να είναι κανείς αβοήθητος, έλλειψη οργάνωσης στη ζωή σας. Σας παρασύρει μακριά η ανάβλυση των συναισθημάτων. Φόβος μήπως σας καταπιεί το υποσυνείδητό σας, με την έννοια να είστε ασφαλείς μέσα στο νερό, όπου τα συναισθήματα και οι συναισθηματικές ανάγκες δίνουν περισσότερη ενέργεια και εσωτερική δύναμη.

Ποτάμι – Ρυάκι: ροή στο ποτάμι της ζωής και του χρόνου. Ένα ταξίδι σ’ ένα ποτάμι συχνά συμβολίζει την ιστορία της ζωής σας. Ένα αγριεμένο ποτάμι προφητεύει δύσκολα εμπόδια συνδεδεμένα με σωματικές ορμές και ενοχλητικά συναισθήματα. Δώστε προσοχή στον τρόπο που κινείται το νερό.

Τυφώνας: άγριοι καιροί, αλλά θα περάσουν.

Ωκεανός– Θάλασσα: συναισθήματα, αρχετυπική ενέργεια, δύναμη, φαγητό. Είναι ένα σύμβολο του συλλογικού υποσυνείδητου. Το ταξίδι όπου διασχίζει κανείς έναν ωκεανό αντιπροσωπεύει τη γενναιότητα, τα νέα ξεκινήματα, τις νέες Ακτές. Μια έντονη επιθυμία για ελευθερία και ανεξαρτησία. (Λατινικά Mare – Maria – Μητέρα).

 

Ερμηνείες σωματικών πόνων 

Ερμηνεία των χρωμάτων στην ψυχολογία και στα όνειρα 

Ενίσχυση της αύρας με λευκό χρώμα

 

 

Μοιραστείτε το:
YouTube
YouTube
Instagram
error: Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο !!
Scroll to Top