Ερμηνεία των χρωμάτων στην ψυχολογία και στα όνειρα-Κυριακή Σεβαστή

Ερμηνεία των χρωμάτων στην ψυχολογία και στα όνειρα

Kiriaki Sevasti – Kunda Quantum  Συντάκτης Κυριακή Σεβαστή  23/01/2021

Τα χρώματα έχουν μεγάλη σημασία, καθώς αντανακλούν την ψυχολογική μας κατάσταση. Επίσης, έχουν ερμηνεία στα όνειρα. Όλα τα χρώματα έχουν επίδραση στη συνείδηση.

Το άρθρο αφορά όλους όσους:

  • ασχολούνται με την πνευματική αναζήτηση και θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα χρώματα προς όφελός τους
  • κάνουν διαλογισμό, οραματιζόμενοι χρώματα και ψάχνουν την εξήγησή τους
  • θέλουν ερμηνεία των ονείρων τους, σύμφωνα με τον Sigmund Freud και τον Carl Jung

Χρυσό χρώμα:

Σύμβολο του χρυσού ήλιου, της ψυχής και της αθανασίας. Ο χρυσός συχνά συμβολίζει την υψηλή ποιότητα. Μπορεί επίσης, να δείχνει τον υλισμό και την απληστία. Σύμφωνα με τον Carl Jung, είναι ένα σύμβολο για τον ανώτερο εαυτό μας.

Ασημί χρώμα:

Σύμβολο του ασημένιου φεγγαριού και της θηλυκότητας, της επιτυχίας, του πλούτου και της συνέπειας. Αντιπροσωπεύει τη σιδερένια θέληση, η οποία εξισορροπείται από τον φόβο.

Λευκό χρώμα:

Εξαγνισμός, αθωότητα και διεύρυνση. Οραματικά βλέπουμε τους αγγέλους ντυμένους στα λευκά. Το λευκό είναι το σύμβολο της ψυχής (animus). Δηλώνει την καθαρότητα, την καλοσύνη και την ουδετερότητα. Εκφράζει επίσης, την πνευματικότητα, τη σοφία, τη γνώση, γι’ αυτό οι γκουρού και οι γιατροί, ντύνονται στα λευκά.

Ενίσχυση της αύρας με λευκό χρώμα 

Μαύρο χρώμα:

Σύμβολο συναισθηματικής ξηρασίας ή αναπαράσταση του υποσυνειδήτου ή και του αγνώστου. Συνδέεται με τη θλίψη και τον θάνατο, αλλά και με τη δύναμη και με τη γονιμότητα. Το μαύρο δίνει την αίσθηση του μυστηρίου, αλλά και του επίσημου και του κομψού, όπως η μαύρη γραβάτα και το κομψό μαύρο φόρεμα.

Κόκκινο χρώμα:

Το κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει τη ζωτικότητα και τη δραστηριότητα, την αγάπη και το πάθος. Σύμφωνα με την αλχημική παράδοση, το κόκκινο είναι το χρώμα του πνεύματος, του χρυσού και του ήλιου. Μερικές φορές, μπορεί να αντιπροσωπεύει την οργή, την επιθετικότητα και τη συναισθηματική αναστάτωση. Για τους Hindu το κόκκινο σημαίνει ζωτικότητα και επέκταση. Για τους Maya το κόκκινο συμβολίζει τη νίκη και την επιτυχία. Για τους Κινέζους είναι το χρώμα της τύχης. Στην αλχημεία, κόκκινο είναι το χρώμα των αισθημάτων, του αίματος και της φωτιάς.

Κίτρινο χρώμα:

Αντιπροσωπεύει το ένστικτο και το πνεύμα, όπως και την αίσθηση της αντίληψης, αλλά και της χαράς. Το σύμβολο του χρώματος του ήλιου. Το κίτρινο από την άλλη πλευρά συμβολίζει τον εκνευρισμό, τη ζήλια, την απληστία και την προδοσία. Στον Ινδουισμό το κίτρινο συμβολίζει το φως της ζωής. Στον Βουδισμό συμβολίζει την ταπεινότητα και την ελευθερία. Ο Γκαίτε έγραψε: “το κίτρινο είναι ένα χαρούμενο, απαλό χρώμα, αλλά μπορεί εύκολα να γίνει άβολο και με την πρόσθεση ακόμη και της παραμικρής ποσότητας άλλου χρώματος χάνει την αξία του, γίνεται άσχημο και βρώμικο”.

Πορτοκαλί χρώμα:

Το πορτοκαλί συνδυάζει την ενέργεια του κόκκινου και τη χαρά του κίτρινου. Συμβολίζει τον ενθουσιασμό και την ενθάρρυνση. Δίνει την αίσθηση της θερμότητας.

Πράσινο χρώμα:

Το πράσινο χρώμα της φύσης και ό,τι συνεπάγεται με αυτή. Συμβολίζει τη φρεσκάδα, την ανάπτυξη, την αντοχή και την ελπίδα. Συνδέεται με τη θεραπευτική δύναμη. Συνδέεται συνήθως με τα χρήματα. Το πράσινο της ελιάς είναι το παραδοσιακό χρώμα της Μεσογείου και το σύμβολο της ειρήνης.

Μπλε χρώμα:

Το μπλέ χρώμα δείχνει την πίστη και τα βαθιά συναισθήματα, αλλά και την έντονη επιθυμία για χαλάρωση. Είναι το συμβολικό χρώμα της ψυχής, αφού το μπλε συμβολίζει επίσης, το βάθος της θάλασσας και την επέκταση του ουρανού. Αντιπροσωπεύει το ασυνείδητο, όπως και την απομόνωση, την επέκταση και το άπειρο. Επίσης, το αγνό καθαρό νερό, τα μακρινά βουνά και τον ουρανό. Το μπλε χρώμα αποτελεί επίσης, ένα σύμβολο κατάθλιψης από την αγγλική έκφραση “Im feeling blue” αντίστοιχη της δικής μας ελληνικής “τα έχω βάψει μαύρα”. Είναι ένα σύμβολο του κρύου, ιδιαίτερα το μεταλλικό μπλε. Το μπλε μπορεί να συμβολίζει τη σχέση ανάμεσα στον παράδεισο και τη γη, στο πνεύμα και στη φύση, όπως στην περίπτωση των “Μπλε βουνών” της Αυστραλίας. Τα μπλε παλτά φοριούνται συνήθως, από σοφές γυναίκες και δείχνουν τη σύνδεσή τους με το νερό, την ομίχλη και τον παράδεισο. Το μπλε είναι το χρώμα της κάπας που φορούσε η Παρθένος Μαρία. Η μήτρα που έφερε στον κόσμο το Χριστό και είναι το σύμβολο του “Ιερού Σκεύους”. Στην αλχημεία το μπλε είναι το χρώμα του φεγγαριού που αντικαθιστά το ασημί, ενώ το μπλε είναι επίσης το χρώμα της ψυχής. Σε αντίθεση με το κόκκινο, το μπλε δείχνει μία ανακουφιστική, δροσερή κατάσταση (στη χρωματοθεραπεία θεωρείται χαλαρωτικό). Στην Άπω Ανατολή το μπλε είναι το αντίστοιχο του μαύρου και θεωρείται το χρώμα του κάτω κόσμου. Στην Αίγυπτο ο κάτω κόσμος του Όσιρη, αναπαριστάται με μπλε και μαύρο. Οι Sufis έβλεπαν το μπλε σαν το κέντρο της φλόγας, την έκφραση της υψηλότερης μορφής πάθους. Μία αντανάκλαση του μπλε ως έκφραση πάθους συναντάται και στην κουλτούρα μας (μουσική Blues). Στην αστρολογία είναι το σύμβολο του Πλούτωνα.

Μοβ χρώμα:

Ο συνδυασμός του κόκκινου και του μπλε δημιουργεί το μοβ χρώμα. Σύμβολο για τη γνώση και την υπέρβαση. Σύμβολο πολυτέλειας, των βασιλικών οίκων και της γυναικείας χειραφέτησης. Επίσης, σχετίζεται με τη συντηρητική θρησκεία (οι αριστοκράτες φορούσαν μοβ στον Μεσαίωνα).

 

Συμβολισμοί νερού και η σημασία τους 

Αρωματοθεραπεία για καλύτερο ύπνο

Μοιραστείτε το:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

YouTube
YouTube
Instagram
error: Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο !!
Scroll to Top