Γιατί η Κουνταλίνι Γιόγκα κάνει καλό στη σπονδυλική στήλη-Κυριακή Σεβαστή

Γιατί η Κουνταλίνι Γιόγκα κάνει καλό στη σπονδυλική στήλη

Kiriaki Sevasti – Kunda Quantum  Συντάκτης Κυριακή Σεβαστή  06/03/2020

Νευροχειρουργός μιλά για τους λόγους, τους οποίους η Κουνταλίνι Γιόγκα κάνει καλό στη σπονδυλική στήλη.

Όποιος έχει ολοκληρώσει ένα μάθημα γιόγκα νιώθει, αλλά και διαισθάνεται, ότι είναι ευεργετικό για τη σπονδυλική του στήλη. Είναι δύσκολο να εκφράσουμε με λόγια, την αίσθηση που  βιώνουμε, όταν βρισκόμαστε σε στάση shavasana. Η shavasana, δεν είναι μόνο το να ξαπλώσουμε ανάσκελα στο έδαφος. Είναι ένα διαφορετικό είδος χαλάρωσης, που έρχεται μετά το τέλος των 60 ή των 90 λεπτών, μιας πολύ συνειδητής ακολουθίας των στάσεων της γιόγκα. Το ευεργετικό αυτό αίσθημα, μας παρακίνησε και ζητήσαμε την οπτική της νευροχειρουργού Sheri Dewan, η οποία συναντά πολλούς ασθενείς με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, τόσο στο γραφείο της στο Σικάγο, όσο και στο χειρουργικό της τραπέζι. Φυσικά, η Dr. Dewan θα προτιμούσε να μην χρειαστεί να εξετάσει τη σπονδυλική στήλη κανενός ασθενή, εάν μπορεί να το αποφύγει. Πιστεύει ότι η γιόγκα – ειδικά η κουνταλίνι γιόγκα – μπορεί να είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης, για την ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης και την εξάλειψη των πόνων της πλάτης, αλλά και του αυχένα.

Ερωτήσεις και απαντήσεις με τη Dr. Sheri Dewan

 

 -Όταν αναφερόμαστε στη θεραπεία της σπονδυλικής στήλης, τι άλλο υπάρχει στα «εργαλεία» σας, εκτός από τη χειρουργική επέμβαση;

Dr. Sheri Dewan꞉ τα τελευταία 6 χρόνια έχω παρατηρήσει μια αύξηση στους ασθενείς που επιθυμούν πιο συντηρητικές θεραπείες (και όχι χειρουργικές θεραπείες), για τη σπονδυλική τους στήλη. Με επισκέπτονται πολλές νεαρές γυναίκες, οι οποίες είναι ενεργές σωματικά και δεν ενδιαφέρονται για επιθετικά χειρουργεία στη σπονδυλική τους στήλη. Αντί, να συστήσω απλά μια χειρουργική διαδικασία, προχωρούμε με μια πιο συντηρητική προσέγγιση. Συνήθως ξεκινώ προτείνοντας, έναν πιστοποιημένο φυσικοθεραπευτή, αναλόγως με την παθολογία της σπονδυλικής στήλης του ασθενή. Η θεραπεία μπορεί να έχει τη μορφή διάτασης της σπονδυλικής στήλης, ή τη διαδερμική διέγερση ηλεκτρικών νεύρων (TENS). Μερικές φορές, χρησιμοποιείται μια διαδικασία που ονομάζεται ξηρή βελόνα, με την οποία τοποθετούνται στοχευμένα βελόνες (τύπου βελονισμού) μέσα στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, (στις αρθρώσεις πλευρικής επιφάνειας),για να διαλυθούν τυχόν στρώσεις τραυματισμένου ιστού, που ενδεχομένως έχουν σχηματιστεί. Εάν, έχω ασθενείς που ενδιαφέρονται να εξασκηθούν στη γιόγκα, τους παραπέμπω σε ένα ασφαλές κέντρο γιόγκα.

-Τι είναι η Κουνταλίνι Γιόγκα και γιατί την προτείνετε;

 Dr. Sheri Dewan: Η Κουνταλίνι Γιόγκα ή γιόγκα της σπονδυλικής στήλης, υπάρχει χιλιάδες χρόνια. Ο Γιόγκι Harbhajan Singh Khalsa την έφερε από την Ινδία, στην Καλιφόρνια (Η.Π.Α.) στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Κουνταλίνι στα Σανσκριτικά σημαίνει «κουλουριασμένος». Η πρακτική είναι εξαιρετικά εστιασμένη στους μηχανισμούς του σώματος, στην ευλυγισία, στη μυϊκή δύναμη (από τον πυρήνα της), στη μυϊκή ένταση, στη χαλάρωση και στην προσαρμογή της σπονδυλικής στήλης.  Ένα μάθημα διαρκεί συνήθως 60-90 λεπτά στο σύνολο, με 5-10 λεπτά προθέρμανσης και 30-40 λεπτά ασκήσεων και έπειτα, ακολουθεί η χαλάρωση. Το σημείο κλειδί της κουνταλίνι γιόγκα, είναι η διαλογιστική πλευρά. Όταν οι ασθενείς αντιμετωπίζουν χρόνιους πόνους, είτε αυτοί είναι πόνοι στον αυχένα, είτε στον θώρακα, είτε στη μέση, ένα αρκετά μεγάλο μέρος αυτών, είναι τόσο ψυχολογικό, όσο και σωματικό. Αυτό που μου αρέσει στην κουνταλίνι γιόγκα είναι ότι δεν εστιάζει μόνο στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης, στους τένοντες και στους μύες, για να βοηθήσει το σώμα να χαλαρώσει και να ενδυναμωθεί, αλλά στο τέλος εστιάζει στο μυαλό, το οποίο είναι ο σημαντικότερος παράγοντας του ψυχολογικού πόνου, ο οποίος εκδηλώνεται ως σωματικός. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν την απαιτούμενη ευλυγισία και κάποιοι από τους ασθενείς μου, είναι 70 ή 80 ετών, οπότε, ξεκινώντας πρέπει να προχωρούν προσεκτικά. Συνήθως, προτείνω στους ασθενείς να ξεκινούν σε ένα κέντρο γιόγκα, στο οποίο νιώθουν άνετα και σταδιακά να εξασκούνται σε μέρη που εφαρμόζουν πιο προχωρημένες μεθόδους γιόγκα για τη σπονδυλική στήλη. Όταν οι ασθενείς νιώθουν σίγουροι για την ευλυγισία της σπονδυλικής τους στήλης, μπορούν να κάνουν γιόγκα, ακόμη και στο σπίτι τους. Συνιστώ να εξασκούνται το πρωί, όταν ξυπνούν ή ακόμη και το βράδυ πριν κοιμηθούν 1 ή 2 φορές την ημέρα, αναλόγως με το επίπεδο δραστηριοτήτων τους και τον χρόνο τους.

– Πως η Κουνταλίνι Γιόγκα επηρεάζει την σπονδυλική στήλη από άποψη φυσιολογίας;

 Dr. Sheri Dewan: Η Κουνταλίνι Γιόγκα εστιάζει στο να “ανοίξει” τους σπονδύλους του σώματος. Έχουμε 7 αυχενικούς, 12 θωρακικούς, 5 οσφυϊκούς και 4-5 κοκκυγικούς σπονδύλους. Σε μια τυπική εξάσκηση της κουνταλίνι γιόγκα, ξεκινάμε από τη βάση της σπονδυλικής στήλης, στο ιερό οστό και τεντώνοντας κάθε επίπεδο, φτάνουμε στον αυχένα. Ένα μεγάλο μέρος της εξάσκησης είναι η περιστροφή των αρθρώσεων. Λέω στους ασθενείς μου, ότι οι αρθρώσεις στη σπονδυλική στήλη είναι ακριβώς, όπως οι αρθρώσεις στους αγκώνες, στους ώμους, και στα γόνατα. Μπορεί να έχουν φλεγμονή των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης, η οποία να εξελιχθεί σε αρθρίτιδα και σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Οι άνθρωποι δεν μπορούν εννοιολογικά να σκεφτούν τη σπονδυλική στήλη με αυτόν τον τρόπο, κι έτσι είναι σημαντικό, να δίνουμε έμφαση στον παράγοντα φλεγμονή. Έχουμε 2 σειρές σπονδυλικών αρθρώσεων. Η όλη ιδέα της εξάσκησης κουνταλίνι γιόγκα, είναι να ξεκινάμε από τη βάση και να προχωρούμε ως επάνω, σταδιακά και απαλά. Μέσω των περιστροφών, της χαλάρωσης και των διατάσεων, εξασκώντας έτσι τους τένοντες και τους μύες. Το τελευταίο τμήμα των ασκήσεων, εξασκεί και ενδυναμώνει τον πυρήνα (τους κοιλιακούς μύες). Οι εσωτερικοί κοιλιακοί μύες τείνουν να χαλαρώνουν πάρα πολύ και όταν προκύπτει αυτό, η μέση αποδυναμώνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιους πόνους.

-Σε ποιον συνιστάτε την Κουνταλίνι Γιόγκα;

 Dr. Sheri Dewan: Τη συνιστώ σχεδόν σε όλους, ως μέτρο προφύλαξης για την υγεία της σπονδυλικής στήλης. Επίσης, τη συνιστώ στις γυναίκες μετά τον τοκετό. Πολλές φορές, οι κοιλιακοί μύες γίνονται αδύναμοι μετά την εγκυμοσύνη. Έχω πολλές ασθενείς, οι οποίες έρχονται στο γραφείο μου, ενώ εγκυμονούν και τελικά καταλήγουν με προβλήματα στη μέση και στα ισχία. Συνήθως, συνιστώ γιόγκα για εγκύους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί είναι πιο ήπια. H Κουνταλίνι Γιόγκα είναι πιο έντονη σωματικά.

-Τι προτείνετε στους ανθρώπους που θέλουν να εξασκηθούν ενώ ήδη πονούν;

 Dr. Sheri Dewan: Βλέπω πολλούς ασθενείς που ζουν με χρόνιους πόνους. Εάν, ο πόνος είναι έντονος και ανυπόφορος, πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε φαρμακευτικά ακόμη και με ενέσεις στεροειδών στη σπονδυλική στήλη. Όταν ο ασθενής απαλλαγεί από τον οξύ πόνο, μπορεί να εξασκηθεί. Είναι καλό να μπει σε πρόγραμμα φυσικοθεραπείας ή μαθήματος γιόγκα, συνεχίζοντας τη ζωή του. Υπάρχει και η άλλη κατηγορία ασθενών βέβαια που θα χρειαστεί τελικά να χειρουργηθούν.

-Πόσο συχνά χρειάζεται να κάνουμε Κουνταλίνι Γιόγκα, για να αποκομίσουμε τα οφέλη της;

 Dr. Sheri Dewan: Καθημερινά. Λέω στους ασθενείς μου να εξασκούνται στο σπίτι, νωρίς το πρωί, μόλις ξυπνήσουν να τεντώσουν ολόκληρη τη σπονδυλική στήλη. Ξεκινώντας από τη βάση ως τον αυχένα. Έχουν γίνει πολλές μελέτες, που δείχνουν ότι εάν χαλαρώσετε το ανώτερο και κατώτερο μυοσκελετικό σύστημα της πλάτης, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον ψυχολογικό παράγοντα του χρόνιου πόνου. Όταν θέλετε να ξεκινήσετε, συνιστώ να βρείτε έναν σωστό καθοδηγητή – δάσκαλο της Κουνταλίνι. Έχω πάει σε πολλά κέντρα, τα οποία όλα εφαρμόζουν μικρές παραλλαγές, αλλά οι βασικές στάσεις, είναι μια σειρά από 26 – 30, οι οποίες ξεκινούν από τη βάση της σπονδυλικής στήλης και δουλεύουν διαδοχικά. Είναι ουσιαστικά μια ακολουθία κινήσεων. Όταν εξοικειωθείτε πλέον, χρειάζεστε απλά ένα χαλάκι γιόγκα και να ξεκινήσετε στο σπίτι κάποιου είδους προθέρμανση, ώστε να χαλαρώσουν οι μύες. Μετά την εξάσκηση της γιόγκα, ξαπλώστε ανάσκελα και πάρτε το χρόνο σας, για να χαλαρώσετε. Στο τέλος της εξάσκησης, εάν το σώμα σας το δέχεται, μπορείτε να βάλετε πάγο.

-Βλέπετε πολλούς ανθρώπους που έχουν πόνους ή τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, από την καθιστική ζωή;

Dr. Sheri Dewan: Βλέπω πολλούς ασθενείς που πονούν, οι οποίοι έχουν δουλειά γραφείου και  βρίσκονται στα γραφεία τους 8 ώρες την ημέρα. Θα σηκωθούν, ίσως για ένα διάλειμμα για φαγητό και μετά πάλι θα καθίσουν. Για αυτούς τους ασθενείς που έχουν πολλούς πόνους στη μέση, συνιστώ να κάνουν συχνά διαλείμματα μέσα στην ημέρα και να σηκώνονται, να περπατούν στο γραφείο ή έξω, για 45 λεπτά σταδιακά. Πολλές φορές, έχουμε την τάση να καμπουριάζουμε και η μέση μας παίρνει όλο αυτό το βάρος. Το άλλο που βλέπω συχνά είναι ο αυχενικός πόνος, ειδικά με τις δουλειές που έχουν να κάνουν με υπολογιστή. Συνιστώ εργονομικά γραφεία και καρέκλες και αρκετά συχνά τα συνταγογραφώ, για να βοηθώ τους ασθενείς μου στην καθημερινότητά τους.

-Υπάρχουν κινήσεις της Κουνταλίνι Γιόγκα που μπορούμε να εξασκήσουμε στο γραφείο, για να βοηθηθούμε;

Dr. Sheri Dewan: Για τον αυχένα, η σειρά των ασκήσεων που συνιστώ είναι πολύ απλή. Περιστρέψτε το κεφάλι από τη μια πλευρά στην άλλη πλευρά 5-10 φορές, ερχόμενοι στην αρχική θέση (κέντρο) κάθε φορά ή λυγίστε και τεντώστε τον αυχένα σας μπροστά και πίσω. Μετά, περιστρέψτε τον αυχένα σας με τους τραπεζοειδείς μύες (αυτούς που χρησιμοποιείτε, για να σηκώσετε τους ώμους σας). Ακόμη κι αυτή η μικρή σειρά κινήσεων, κάνοντάς την 2 φορές την ημέρα όταν βρίσκεστε στο γραφείο, μπορεί να βοηθήσει, ώστε να χαλαρώσει ο αυχένας. Για τη μέση συνιστώ μια άσκηση, στην οποία ρουφάτε το στομάχι σας μέσα, προς την οσφυϊκή χώρα, μερικές φορές την ημέρα. Σκεφθείτε ότι τραβάτε τους στομαχικούς σας μύες μέσα, με κατεύθυνση προς την σπονδυλική στήλη και αυτό βοηθά τους κάτω κοιλιακούς μύες. Είναι πολύ απλές κινήσεις, αλλά κάνουν τη διαφορά. Φυσικά η στάση του σώματος είναι πολύ σημαντική, όπως επίσης και το πόσο καλά κρατάτε σε σταθερή θέση τον αυχένα σας.

-Ποιά είναι η σωστή στάση σώματος, πως την αποκτάμε και πως τη διατηρούμε;

Dr. Sheri Dewan: για να αποκτήσουμε σωστή στάση του σώματος χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση. Η ανατομία της σπονδυλικής στήλης του καθενός, είναι διαφορετική. Ο καθένας έχει την τέλεια θέση για το που πρέπει να βρίσκεται ο αυχένας του και όλα εξαρτώνται από τη βιομηχανική του σώματος, (της σπονδυλικής στήλης και την ελαστικότητά της). Το να κρατούμε τα μάτια μας σε ευθυτενή (φυσικό, σταθερό) επίπεδο, αντί να γέρνουμε το κεφάλι μπροστά ή να σκύβουμε, είναι σημαντικό. Το κεφάλι πρέπει να είναι σε ευθεία, οι ώμοι κάτω και οι κοιλιακοί μύες σφιχτοί. Ιδανικά, εάν ρουφάτε την κοιλιά προς τη σπονδυλική στήλη, αυτή είναι προφανώς η καλύτερη στάση για την πλάτη σας. Συνταγογραφώ εργονομικές καρέκλες και γραφεία, όχι κάποιας συγκεκριμένης μάρκας, οποιασδήποτε εγκρίνει η ασφαλιστική του ασθενή. Αλλά, συνήθως, ακόμη και τα γραφεία, που έχουν πληκτρολόγια, μπορούν να προσαρμοστούν ψηλότερα, ώστε να βοηθήσουν τη στάση σας.

 

Βιογραφικό: Η Dr. Sheri Dewan είναι πτυχιούχος νευροχειρουργός του Northwestern University και εξασκεί το επάγγελμά της στο νοσοκομείο Northwestern Medicine Central DuPage.  Ολοκλήρωσε την ειδικότητά της στο Brown University και είναι περήφανο μέλος των γυναικών στη νευροχειρουργική WINS, του Κογκρέσου των νευροχειρουργών και της Αμερικανικής Ένωσης των νευροχειρουργών. Η Dr. Dewan προσφέρει το χρόνο της, χειρουργώντας αφιλοκερδώς στη Νότια Ινδία, μέσω του AIMS hospital group και επίσης προεδρεύει στο συμβούλιο του Ιδρύματος Allendale, ενός φιλανθρωπικού οργανισμού για υιοθετημένα παιδιά.

Πηγή: www.goop.com

https://goop.com/wellness/health/a-neurosurgeon-on-why-kundalini-yoga-is-good-for-your-spine/

Να σημειωθεί ότι η μετάφραση από τα Αγγλικά στα Ελληνικά, έχει γίνει με κάποιες παραλλαγές και με προσαρμογή των φράσεων, για την εξυπηρέτηση των εκφραστικών αναγκών.

 

Ευελιξία της σπονδυλικής στήλης

Ενεργοποίηση Μεταβολισμού


Αντιμετωπίζοντας το άγχος με την αναπνοή

Ερμηνείες των σωματικών πόνων

Μοιραστείτε το:
YouTube
YouTube
Instagram
error: Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο !!
Scroll to Top