5 τρόποι συγχώρεσης για να βρούμε τη γαλήνη

5 τρόποι συγχώρεσης για να βρούμε τη γαλήνη

Kiriaki Sevasti – Kunda Quantum  Συντάκτης Κυριακή Σεβαστή  21/12/2021

Όλοι έχουμε τη δύναμη της επιλογής, ώστε να ελευθερωθούμε από τον πόνο, τον θυμό, την αγανάκτηση, όπως και από κάθε άλλο δυσάρεστο συναίσθημα.

Συγχώρεση δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε το γεγονός που συνέβη, ούτε ότι ο πόνος που νιώσαμε δεν έχει σημασία. Επίσης, δεν σημαίνει ότι αν συγχωρήσουμε το άτομο που συσχετιζόμασταν, η σχέση που είχαμε θα συνεχιστεί από εκεί που σταμάτησε. Ίσως, συγχωρώντας κάποιον για μια ενέργεια ή συμπεριφορά που μας πλήγωσε, να ανοίξει ένας νέος κύκλος σχέσεων.

Η συγχώρεση δεν αποκλείει την “αυτοάμυνα”

Η συγχώρεση δεν αποκλείει την “αυτοάμυνα”. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δέχεται συνεχόμενες βολές από άτομα του περιβάλλοντός του. Είναι απαραίτητο να “ξεσκονίσουμε” την ενοχή από πάνω μας και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Η δέσμευση στη γαλήνη και στην ηρεμία είναι στοιχεία μιας ευημερούσας ζωής. Όλοι έχουμε τη δύναμη να σηκωθούμε και να ξαναχτίσουμε τη ζωή μας, με αποφασιστικότητα. Η αλήθεια είναι ότι η συγχώρεση δεν αφορά μόνο τον άλλον, αλλά και εμάς.

Στον Βασιλιά των Λιονταριών, ο σοφός Ραφίκι είπε: “Συγχωρήστε τους άλλους, όχι επειδή αξίζουν πάντα τη συγχώρεση, αλλά επειδή εσείς αξίζετε την ειρήνη”.

Η συγχώρεση είναι απελευθέρωση και λύτρωση. Είναι η ανακούφιση του νου και των συναισθημάτων, καθώς εισέρχεται ο εαυτός στην πνευματική του κατάσταση. Αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της ευτυχισμένης και γαλήνιας ζωής.

Ολόκληρη η ζωή είναι μια κυματοειδής μορφή μάθησης. Συμβαίνουν διάφορα γεγονότα και καταστάσεις, για να μάθουμε, για να επιλέξουμε και για να προχωρήσουμε. Άλλωστε πολλές φορές, το ίδιο περιστατικό κάποιος το θεωρεί ευλογία και κάποιος άλλος δυστυχία. Καθένας το ερμηνεύει ανάλογα με τον λογισμό του και με το ποιόν του.

“Κάποιος ρώτησε κάποτε τον Δάσκαλο Paramahansa Yogananda αν θα του συγχωρούσε κάποιο παράπτωμα. -Τι άλλο μπορώ να κάνω (απάντησε ο Δάσκαλος σχεδόν απορημένος). Ο Θεός είναι αγάπη και δεν θέλει τίποτα άλλο παρά τη δική μας ευτυχία. Είμαστε εμείς που απογοητεύουμε τον εαυτό μας όταν γλιστράμε. Αλλά εμείς πρέπει να ξανασηκωθούμε και να συνεχίσουμε να περπατάμε”.

Ωστόσο, η εγκάρδια συγχώρεση μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο, απ’ όσο υπολογίζουμε.

Η λύση σε αυτή τη (ενδεχόμενη χρονοβόρα) διαδικασία είναι να νιώθουμε συμπόνια και καλοσύνη για τον εαυτό μας, χωρίς να πιεζόμαστε και χωρίς να βιαζόμαστε. Η καταπίεση δεν θα μας ωφελήσει.

Πώς να ξεκινήσουμε το ταξίδι της συγχώρεσης:

 

Βήμα 1: Αποφασίζω να συγχωρήσω

Τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή μας ξεκινούν με μια μόνο απόφαση. Και εδώ ακριβώς ξεκινά το ταξίδι της συγχώρεσης. Επιλέγοντας τη συγχώρεση, αποφασίζουμε και αποδεχόμαστε αυτό που συνέβη και καθορίζουμε έναν τρόπο, ώστε να συμφιλιωθούμε με αυτό.

Αν δυσκολευόμαστε να συγχωρήσουμε, ας αναρωτηθούμε:

-Γιατί δυσκολεύομαι να συγχωρήσω;

Μερικές φορές, συμβαίνει αυτό όταν δεν έχουμε αναγνωρίσει, νιώσει και απελευθερώσει τα συναισθήματά μας. Εάν νιώθουμε πόνο ή αδικία, είναι φυσιολογικό ακόμη και να κλάψουμε, το κλάμα άλλωστε δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Είναι ένα σημάδι ότι είμαστε άνθρωποι και επιλέγουμε να απελευθερώσουμε το συναίσθημά μας. Από την άλλη πλευρά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας ότι το δράμα δεν μας ταιριάζει πια, και καλό θα ήταν να βιώσουμε τη φωτεινή πλευρά της συγχώρεσης. Έτσι λυτρωνόμαστε από τον πόνο και από άλλα ανεπίλυτα συναισθήματα.

Βήμα 2: Χρησιμοποιώ την ενσυναίσθηση

Μια διαφορετική προοπτική βοηθά να καταλάβουμε ότι η κατάσταση -πιθανώς- δεν αφορούσε καν εμάς. Επίσης, το άτομο που μας πλήγωσε να έχει περισσότερα προβλήματα απ’ ότι εμείς μπορούμε να καταλάβουμε.

-Ας αναρωτηθούμε τι ώθησε αυτό το άτομο να συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο;

Ενώ είμαστε στη διαδικασία της παρατηρητικότητας και της ενσυναίσθησης είναι εξίσου σημαντικό να μην γλιστρήσουμε στην αρνητική κριτική του άλλου ατόμου ή ακόμη και στη δική μας. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα του άλλου, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε πιστά τη συμπόνια και την καλοσύνη σε κάθε βήμα.

Η εξάσκηση της ενσυναίσθησης είναι αυτό που χρειαζόμαστε, για να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας και να αναγνωρίσουμε αυτό που συνέβη. Επίσης, προσφέρει ευκαιρίες συμφιλίωσης (εάν αυτό είναι δυνατόν να συμβεί και επιθυμείται και από τα δύο μέρη).

Συμπόνια Η ιδιότητα του ευγενικού και καλοσυνάτου ανθρώπου

Βήμα 3: Βρίσκω το νόημα

Σε αγχωτικές και δύσκολες καταστάσεις, μερικοί άνθρωποι χάνουν τον σκοπό τους στη ζωή και μπορεί να οδηγηθούν σε μια αυτοκαταστροφική διαδρομή. Ο σκοπός είναι να βρούμε το νόημα σε αυτό που συνέβη.

Ας αναρωτηθούμε:

-Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό;

-Μήπως νιώθουμε πιο δυνατοί;

Θέτοντας μια ισορροπία των ορίων, μεταξύ του εαυτού μας και των υπολοίπων.

-Μήπως μετά από αυτό νιώθουμε γαλήνη στη καρδιά, γιατί γνωρίζουμε τι θέλουμε και πως θέλουμε να ζούμε;

Βρίσκοντας το νόημα βελτιώνονται οι σχέσεις, καθώς επιτρέπουμε την ανάδυση της εμπιστοσύνης.

Η πίστη είναι τρόπος ζωής

Βήμα 4: Συγχωρώ τον εαυτό μου

Όταν είμαστε σκληροί και άκαμπτοι με το άλλο άτομο που προσπαθούμε να συγχωρήσουμε είμαστε εξίσου σκληροί με τον εαυτό μας. Ίσως να έχουμε κάνει και εμείς κάποια πράγματα για τα οποία δεν είμαστε περήφανοι. Και μπαίνουμε στο δωμάτιο της αυτοκριτικής και παλεύουμε με τον ίδιο μας τον εαυτό, τιμωρώντας τον και στερώντας του το δώρο της συγχώρεσης. Όλοι μας κάνουμε το καλύτερο, σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε. Όλοι είμαστε άνθρωποι, εξελισσόμαστε και ωριμάζουμε, μέχρι να φτάσουμε στο επίπεδο, το οποίο ο καθένας από μας, έχει επιλέξει. Ας αποφύγουμε συμπεριφορές που τιμωρούν τον εαυτό μας, αλλά και τους άλλους. Αντ ‘αυτού, μπορούμε να είμαστε συμπονετικοί και καλοπροαίρετοι.

Βήμα 5: Συγχωρώ και Γαληνεύω

Όταν παρατηρούμε πως τα συναισθήματα του θυμού και της πικρίας δεν μας εξυπηρετούν πια, τότε ήρθε η ώρα να τα ελευθερώσουμε, ώστε να φύγουν από μέσα μας. Η προσκόλληση σε αυτά δεν μας κάνει καλό. Η συγχώρεση έχει αυτή τη δύναμη. Επιτρέπει να αποχαιρετήσουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα και να εισέλθουμε σε ένα φωτεινό κήπο, όπου εκεί μπορούμε να ανθίσουμε.

“Ελευθερία σημαίνει δύναμη να πράττεις καθοδηγούμενος από τη ψυχή, όχι από τις παρορμήσεις επιθυμιών και συνηθειών. Η υπακοή στο εγώ οδηγεί σε δεσμά. Η υπακοή στη ψυχή φέρνει ελευθερία”. -Paramahansa Yogananda-

Εγωικός Εαυτός Μέρος 1ο

Εγωικός Εαυτός Μέρος 2ο

Ας νιώθουμε ευγνωμοσύνη κάθε μέρα για τη ζωή μας και για όλους όσους έχουν παίξει ρόλο σε αυτήν. Είτε είναι κωμωδία, είτε είναι τραγωδία οι καρδιές μας είναι φτιαγμένες για αγάπη. Ας επιτρέψουμε στη γαλήνη να ηρεμήσει την καρδιά μας, μέσω της συγχώρεσης.

 

Ακολούθησε τη σελίδα Kunda Quantum στο Facebook  https://www.facebook.com/kundaquantum


Γιατί κρίνουμε; 5 τρόποι για να απαλλαγούμε από την κριτική

Η καχυποψία και η δυσπιστία των ανθρώπων 

Μοιραστείτε το:
YouTube
YouTube
Instagram
error: Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο !!
Scroll to Top