Εγωικός Εαυτός Μέρος 2ο - Κυριακή Σεβαστή - Kunda Quantum

Εγωικός Εαυτός Μέρος 2ο

Kiriaki Sevasti – Kunda Quantum  Συντάκτης Κυριακή Σεβαστή  06/02/2021

Προσήλωση στον εγωικό εαυτό

Όταν προσηλωνόμαστε στον εγωικό εαυτό, τοποθετούμε τον εαυτό μας ψηλά. Θεωρούμε πως είμαστε καλύτεροι από τους άλλους και θέλουμε να ενισχύουμε αυτή τη λανθασμένη αντίληψη. Η υπερβολική εστίαση στο εγώ δημιουργεί φόβο, ανασφάλεια και άγχος μην τυχόν πέσουμε από το βάθρο, στο οποίο μόνοι μας έχουμε ανέβει.

Όταν προσηλωνόμαστε στον εγωικό εαυτό, θεωρούμε ότι είμαστε καλοί σε όλα όσα κάνουμε, χωρίς να αναγνωρίζουμε τα όρια, αλλά και τις αδυναμίες μας. Έτσι, δεν καταβάλλουμε προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη του εαυτού μας, καθώς και τρόπους ώστε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί στην καθημερινότητά μας.

Όταν προσηλωνόμαστε στον εγωικό εαυτό, γινόμαστε αλαζόνες, ματαιόδοξοι. Έχουμε την ανάγκη να νιώσουμε έπαρση, γιατί στην ουσία νιώθουμε ανασφαλείς. Νιώθουμε ότι κάποιος μπορεί να μας απορρίψει.

Άραγε έχουμε σκεφτεί ποιος μπορεί να απορρίψει κάποιον;  Το εγώ είναι σαν γυάλινος τοίχος.

Που χτυπά η απόρριψη; Πάνω στον γυάλινο τοίχο και ραγίζει, σπάει το εγώ. Ο εαυτός μας δεν είναι το εγώ, μάταια προσπαθούμε να αξιολογήσουμε τον εαυτό μας σύμφωνα με το εγώ. Βαθύτερα βρίσκεται η ουσία του εαυτού μας και εκεί σε αυτό το βάθος, κανείς δεν μπορεί να χτυπήσει τίποτα, γιατί η ουσία μας είναι “άυλο σώμα”, το οποίο εκπέμπει και ταυτόχρονα επιτρέπει να περάσουν οι φωτεινές ακτίνες της ψυχής.

Οι πνευματικές διδασκαλίες το αναφέρουν πολλές φορές ως “τέρας”. Γιατί, το εγώ ανταγωνίζεται το πνεύμα.

Υπάρχει μια Θιβετιανή προσευχή, η οποία αναφέρεται στο εγώ: “Ποτέ να μην νιώσω ανωτερότητα όταν δω ή συναντήσω κάποιον. Βαθιά μέσα από την καρδιά μου, μακάρι να εκτιμήσω το πρόσωπο που βρίσκεται μπροστά μου”.

 

Το εγώ θέλει να έχει δίκιο, θέλει να είναι αρεστό, θέλει να είναι πάνω από όλα.

Το εγώ είναι αυτό που θέλει να προσαρμοστεί στις γνώμες των άλλων. Οι περισσότερες παρεξηγήσεις μεταξύ των ανθρώπων γίνονται, λόγω της εγωικής ταυτότητας.

Τα λόγια και οι πράξεις του εγώ είναι αιχμηρές. Τα λόγια και οι πράξεις του εγώ προσβάλλουν. Τα λόγια και οι πράξεις του εγώ κρίνουν και πολλές φορές επικρίνουν και κατακρίνουν.

 

Γιατί κρίνουμε; 5 τρόποι για να απαλλαγούμε από την κριτική

 

Το εγώ είναι αυτό που θα μας κάνει να αναλύσουμε τόσο πολύ το κάθε τι, έτσι ώστε να καταλήξει πως έχει δίκιο. Το εγώ είναι αυτό που θα μας κάνει να αναλύσουμε τόσο πολύ το κάθε τι, έτσι ώστε να καταλήξει στο παράπονο, για άλλη μια φορά.

Το εγώ επιθυμεί επαίνους, για να τραφεί και όταν δεν τους λαμβάνει θυμώνει. Όμως, έτσι χάνουμε την ευγένειά μας, την ελευθερία μας, και εν τέλει την ουσία μας.

Υπάρχει μια κλασική πλέον έρευνα για το εγώ, η οποία αναφέρει τους κινδύνους για την υγεία. Ο ερευνητής Λάρι Σέβριτς ανακάλυψε πως αυτοί που χρησιμοποιούν τις λέξεις: “εγώ, εμένα, μου”, κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν καρδιακό επεισόδιο. Ο Σέρβιτς θεωρεί ότι αυτή η επιμονή στο εγώ, είναι πιο επικίνδυνη από το κάπνισμα. Ο ερευνητής Γιοχάνες Τσίμερμαν διαπίστωσε ότι αυτοί που χρησιμοποιούν τις λέξεις: “εγώ, εμένα, μου”, είναι πιο θλιμμένοι από αυτούς που χρησιμοποιούν τις λέξεις: “εμείς, εμάς”.

Πόσες φορές έχουμε πει: Θα μου πει εμένα αυτό; Εκείνη τη στιγμή ας παρατηρήσουμε: Ποιος μιλά τώρα; Μιλώ μέσα από το εγώ ή μιλώ μέσα από το πνεύμα μου;

Επικοινωνούμε από το πνεύμα: Όταν μιλάμε με καλοσύνη, με ευγένεια, με αγάπη, με ειλικρίνεια, με σεβασμό και με κατανόηση.

Πρακτική για σαφήνεια στην επικοινωνία

Επικοινωνούμε από το εγώ: Όταν μιλάμε με αιχμηρά λόγια, με προσβολές, με αγένεια και με αχαριστία.

Η λύση, για να επικοινωνούμε περισσότερο μέσα από το πνεύμα είναι να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας, ώστε να έχουμε τη σύνδεση του νου και του σώματος.

Νιώθουμε συναισθήματα όμορφα;  Χαρούμενα; Ήρεμα;  Τότε νιώθουμε μέσα από το πνεύμα.

Νιώθουμε συναισθήματα ανήσυχα; Στενάχωρα; Ταραγμένα; Τότε νιώθουμε μέσα από το εγώ.

Ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα είχε πει στους μαθητές του: “Δεν μιλώ γι’ αυτά που βλέπω. Αυτός που εγωιστικά λέει ότι ξέρει, δεν ξέρει. Αυτός που πραγματικά ξέρει, γιατί ξέρει τον Θεό, παραμένει σιωπηλός”.

Ας αναπτύξουμε την αυτοεκτίμηση, μέσω της συνειδητοποίησης ότι δεν χρειάζεται να εντυπωσιάσουμε κανέναν. Είμαστε άξιοι και μοναδικοί.

Χειραγώγηση Πως ξεχωρίζει ο χειριστικός άνθρωπος

Είμαστε ανοιχτοί δίαυλοι όταν συνδεόμαστε με το πνεύμα.

Είμαστε κλειστοί δίαυλοι όταν συνδεόμαστε με το εγώ.

Η εσωτερική κεραία της διαίσθησης κλείνει, όταν επικεντρωνόμαστε στο εγώ και έτσι δεν λαμβάνουμε τα ξεκάθαρα μηνύματά της.

Την ουσιαστική χαρά και ευτυχία τη νιώθουμε, όταν πάψουμε να είμαστε προσκολλημένοι στο εγώ.

Η απόφαση είναι δική μας, γιατί όλοι μας έχουμε το δικαίωμα και την ελευθερία της επιλογής.

 

5 τρόποι συγχώρεσης για να βρούμε τη γαλήνη

Διαχείριση του Εαυτού

 

Μοιραστείτε το:

2 σκέψεις για το “Εγωικός Εαυτός Μέρος 2ο”

  1. Εξαιρετικό άρθρο, μιλά στην ψυχή, με λόγια όμορφα και γεμάτα καλοσύνη. Η ευγενική απλότητα που παρουσιάζει το εγώ με κάνει και μπορώ να διακρίνω τον εαυτό μου και τους γύρω μου… και όταν κανείς μπορεί να διακρίνει , συνειδητοποιεί, διορθώνει και ζει μια όμορφη ζωή, με αγάπη.ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

    1. Σε ευχαριστώ Μάρω μου. Μέσα στον εαυτό μας υπάρχει το εγώ-και όπως λες-μπορούμε να διακρίνουμε και να επιλέξουμε πως θα ζούμε.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

YouTube
YouTube
Instagram
error: Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο !!
Scroll to Top