Η καχυποψία και η δυσπιστία των ανθρώπων - Κυριακή Σεβαστή

Η καχυποψία και η δυσπιστία των ανθρώπων

Kiriaki Sevasti – Kunda Quantum  Συντάκτης Κυριακή Σεβαστή  15/06/2021

Η καχυποψία και η δυσπιστία των ανθρώπων, προέρχεται από την υπερβολική εστίαση στην προσωπικότητα του εαυτού τους. Επίσης, προέρχεται από τον πόνο και την προσκόλληση των παρελθοντικών εμπειριών.

Οι δύσπιστοι άνθρωποι δεν έχουν πίστη στους εαυτούς τους και κατά συνέπεια, εκπέμπουν την ίδια καχύποπτη, χαμηλή δόνηση, βιώνοντας τις ίδιες καταστάσεις, που θα τους φέρουν περισσότερη καχυποψία, στο μέλλον. Μένουν κλειστοί και “κολλημένοι” στο παρελθόν. Οτιδήποτε συμβαίνει στην καθημερινότητά τους το παίρνουν προσωπικά. Αμφιβάλλουν και ψάχνουν να βρουν το ψέμα στο κάθε τι, σε κάθε συζήτηση και σε κάθε κατάσταση, για να επιβεβαιώσουν τη δική τους εξαρτημένη αλήθεια, για να επιβεβαιώσουν τον εγωικό εαυτό τους και προφανώς, για να έχουν εκείνοι δίκιο.

Εφόσον ψάχνουν και εστιάζουν στο ψέμα, αυτό λαμβάνουν. Και τις πιο πολλές φορές, παρερμηνεύουν τα γεγονότα, λόγω της δικής τους αβεβαιότητας και της επιθετικής διάθεσής τους κάνουν υποθέσεις και το αποτέλεσμα είναι οι συνεχείς παρεξηγήσεις με τους συνανθρώπους τους. Αλλοιώνουν το νόημα των πράξεων και των συζητήσεων, λόγω της δικής τους εσωτερικής αμφιταλάντευσης, ρίχνοντας για άλλη μια φορά το φταίξιμο στους άλλους.

Έχοντας την ελευθερία της επιλογής προτίμησαν πάλι το ίδιο, γνώριμο μοτίβο, αυτό της καχυποψίας και του πόνου, και όχι της εμπιστοσύνης. Δεν παρατηρούν που εστιάζουν περισσότερο, στο ψέμα και στην προσωπικότητα ή στην αλήθεια και στη συμπόρευση. Δεν κατανοούν πως το γεγονός, το οποίο τους πόνεσε και ενδεχομένως ένιωσαν προδομένοι, συνέβη κάποια παρελθοντική χρονική στιγμή και είχε κάποια αιτία ύπαρξης.

Ο συναισθηματικός πόνος άλλωστε, είναι μέρος της εξέλιξης ενός ανθρώπου. Ο πόνος είναι καταπίεση και επειδή δεν έχει ελευθερωθεί πονά. Στο πλαίσιο του χρόνου όλοι εξελισσόμαστε, απελευθερώνουμε τυχόν πόνους και λαμβάνουμε γνώσεις προόδου μέσα από όλα τα γεγονότα που ζούμε, προχωρώντας μπροστά. Οι δύσπιστοι άνθρωποι δεν συμμερίζονται ότι έχουν εξελιχθεί και μένουν στις παγιωμένες παρελθοντικές καταστάσεις, χωρίς να υπολογίζουν το παρόν. Έτσι κρατούν αποστάσεις με όσους συναναστρέφονται και εκπέμπουν μια γενική αμφιβολία. Ομοίως οι γύρω τους, νιώθοντας αυτή την αμφίβολη ενέργεια, κρατούν και αυτοί αποστάσεις. Και τότε έρχεται η αποξένωση και η μοναξιά.

 

Όλα εξαρτώνται από τη δική μας στάση απέναντι στα πράγματα

Ο αρνητικός – προστατευτικός νους δεν επιτρέπει στους δύσπιστους να βγουν από τον παρελθοντικό φόβο και όντας επιφυλακτικοί, τους υπαγορεύει: “Πρόσεχε, εφόσον σε πρόδωσαν στο παρελθόν, θα σε προδώσουν πάλι”. Ο αρνητικός νους, λόγω της τάσης του για προστασία υπενθυμίζει τα παρελθοντικά γεγονότα. Όμως, αυτές είναι παλιές εμπειρίες, οι οποίες είχαν κάποιο συγκεκριμένο σκοπό τη στιγμή που συνέβησαν. Δεν σημαίνει ότι θα συμβαίνει σε κάθε παρόν το ίδιο παρελθοντικό γεγονός.

Ο θετικός – προβολικός νους θα έδινε μια διαφορετική προοπτική και θα έλεγε: “Και αν δεν σε προδώσουν και βιώσεις μια υπέροχη σχέση; Αφού αυτό αναζητάς.” Ο θετικός νους προβάλλει μια ευνοϊκή αντίληψη και μια νέα πραγματικότητα, η οποία γίνεται δυνατότητα αν τον ακούσουμε.

Ο ουδέτερος – στοχαστικός νους θα συμβούλευε: “Ζήσε και εναρμονίσου με τους ανθρώπους. Όπως πονάς εσύ, πονά και ο άλλος. Κατανόησε και συμπόνεσε. Μπες στον δρόμο της αλληλεπίδρασης, ο οποίος προσφέρει εξέλιξη, αγάπη και σοφία”. Ο ουδέτερος νους πάντα δίνει λύσεις με τη σοφία της ψυχής, αρκεί να τον αφουγκραζόμαστε.

 

Η δυσπιστία έχει μεγάλο κόστος

Η δυσπιστία φέρνει μικροσκοπικές αλλαγές, οι οποίες μετέπειτα γίνονται τεράστιες, φθείροντας τους ανθρώπους και απομακρύνοντάς τους από τη ζωή. Χάνεται η ανθρωπιά. Χάνεται ο σεβασμός. Χάνεται η αγάπη. Οι καχύποπτοι βλέπουν τους άλλους ανθρώπους γύρω τους, ως μια πιθανή απειλή. Αυτή η συνεχής, εμμονική επαγρύπνηση είναι κουραστική και γεμάτη ταλαιπωρία. Καταπιέζουν τον εαυτό τους, γιατί δεν ζουν με φυσικό τρόπο. Ο φυσικός τρόπος ζωής είναι αυτός που φέρνει εξέλιξη στο μονοπάτι της ζωής. Επίσης, χρησιμοποιούν την ενέργειά τους, με φοβικό τρόπο και με μη δημιουργικό και έτσι δεν απολαμβάνουν τη αρμονική διαδικασία της ζωής. Δεν ζουν με ολοκλήρωση, αντιθέτως, ζουν μονοδιάστατα.

 

Οι ρίζες της εμπιστοσύνης είναι η αγάπη, η αλήθεια και η ευγένεια 

Τα συστατικά της εμπιστοσύνης είναι απλά. Εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας, για να μπορούμε να εμπιστευτούμε και τους γύρω μας. Η αλληλεπίδραση των ανθρώπων είναι ζωή, είναι ανάσα.

Οι ρίζες της εμπιστοσύνης είναι η αγάπη, η αλήθεια και η ευγένεια. Η εμπιστοσύνη είναι σεβασμός. Είναι η καλοσύνη του πυρήνα μας. Η εμπιστοσύνη εμπεριέχει την ωριμότητα και την ελευθερία. Έχει ζωντάνια και ροή στον δρόμο της. Έχει πρόοδο και επίγνωση.

Μπορούμε να ακούμε και τον αρνητικό και τον θετικό νου και αφού αφουγκραζόμαστε τις συμβουλές αυτών, να λειτουργούμε με τον ουδέτερο νου, ο οποίος προσφέρει πάντα απαλές και γαλήνιες λύσεις.

Μια επιλογή είναι η δυσπιστία ή η εμπιστοσύνη. Όλοι έχουμε την ελευθερία της επιλογής και αυτή μπορεί να είναι η αγάπη και η γαλήνη και όχι ο πόνος και η καταπίεση.

 

Διαλογισμός για την αφαίρεση μελλοντικών φόβων 


Αγάπη και ανθρώπινες σχέσεις 

5 τρόποι συγχώρεσης για να βρούμε τη γαλήνη

Μοιραστείτε το:
YouTube
YouTube
Instagram
error: Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο !!
Scroll to Top