Εγωικός Εαυτός Μέρος 2ο - Κυριακή Σεβαστή - Kunda Quantum

Εγωικός Εαυτός Μέρος 1ο

 Kiriaki Sevasti – Kunda Quantum  Συντάκτης Κυριακή Σεβαστή  06/02/2021

Η εγωική ταυτότητα δημιουργείται από τη γνώμη των άλλων για εμάς.

Από την πρώιμη παιδική ηλικία ξεκινά να σχηματίζεται ο εγωικός εαυτός. Η εγωική ταυτότητα, η οποία δημιουργείται από τη γνώμη των άλλων για εμάς. Πολλές φορές είναι λανθασμένη. Και είναι λανθασμένη, λόγω της δικής τους προσωπικής ματιάς και προκατάληψης που έχουν για τη ζωή, για τον εαυτό τους και κατ’ επέκταση για τους άλλους. Μεγαλώνοντας συσσωρεύουμε όλο και περισσότερες γνώμες για τον εαυτό μας. Συσσωρεύουμε όλο και περισσότερη κριτική για την εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και για τις πτυχές του εαυτού μας. Όταν ακούμε από την οικογένεια πόσο όμορφοι, έξυπνοι, υπομονετικοί είμαστε, έχουμε ήδη σχηματίσει αυτή τη γνώμη για τον εαυτό μας. Το ίδιο ισχύει και για το αντίθετο.

Η αληθινή αγάπη συναντά την ευτυχία 

Να σημειωθεί ότι υπάρχει και η επιδίωξη του προσωπικού οφέλους των γονιών προς τα παιδιά τους, οι λεγόμενοι χειριστικοί γονείς, οι οποίοι άθελά τους χρησιμοποιούν το αίσθημα της ενοχής, για να τα ελέγχουν. Ακούγοντας τη γνώμη και την κριτική τους, μερικά από αυτά τα παιδιά ανέπτυξαν έναν ενοχικό εαυτό ή επιθετικό εαυτό κοκ., ο οποίος δεν θα ήταν έτσι καλλιεργημένος, αν συμβίωναν με άλλους γονείς. Οφείλουμε στον εαυτό μας κατά την ενηλικίωση, να αξιολογήσουμε τις γνώμες των άλλων και να καταλήξουμε στην αληθινή μας ουσία. Να βγούμε από το πλαίσιο της παραπλάνησης και να δούμε με τα μάτια της αλήθειας. Τότε μπορούμε συνειδητά να θεραπεύσουμε εμάς και τους γύρω μας. Να ζήσουμε με θάρρος, με αυτονομία, χωρίς να δεχόμαστε υποδείξεις τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε.

 “Η αίσθηση του εγωισμού ή της ιδιοτέλειας μέσα μας είναι μια δοκιμασία. Θα δουλέψουμε σοφά για τον Ουράνιο Πατέρα ή ανόητα για τον εαυτό μας; Εκτελώντας πράξεις με το σωστό πνεύμα, στο τέλος καταλαβαίνουμε ότι ο Κύριος είναι ο μόνος ο Οποίος Πράττει δηλαδή, όλη η δύναμη είναι Θεϊκή και πηγάζει από τη Μοναδική Ύπαρξη, τον Θεό”. – Παραμαχάνσα Γιογκανάντα.

Στον πρόλογο που έκανα, μπορεί κάποιος να διακρίνει πως το εγώ κρύβει κάτι ψεύτικο και όχι κάτι αληθινό.

Μια εύκολη τεχνική, για να καταλάβουμε αν υπάρχει αλήθεια μέσα στο εγώ, είναι η εξής:

Παρατηρώντας πως μιλάμε για τους άλλους μπροστά και πίσω από την πλάτη τους. Αυτό που λέμε πίσω από την πλάτη τους είναι το αληθινό, ενώ αυτό που λέμε μπροστά τους είναι το ψεύτικο.

Ο Σίγκμουντ Φρόυντ έλεγε ότι αν μέσα σε 24 ώρες, κάθε ένας από εμάς έλεγε μόνο την αλήθεια, τότε θα είχαν σταματήσει όλες οι φιλικές, οι ερωτικές και οι επαγγελματικές σχέσεις.

Ας σκεφτούμε ένα απλό παράδειγμα, μια κοπέλα ακούει για χρόνια από το περιβάλλον της πως είναι πανέμορφη. Το έχει πιστέψει και λειτουργεί σύμφωνα με αυτή τη γνώμη, ο τρόπος που περπατάει, που ντύνεται, που μιλάει, τα πάντα. Αποφασίζει, λοιπόν να συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό ομορφιάς. Εφόσον, είναι πανέμορφη θεωρεί πως θα κερδίσει τον τίτλο, για να επιβεβαιώσει την ομορφιά της. Το εγώ θέλει επιβεβαίωση. Και δεν την επιλέγουν, καθώς οι ειδικοί εκφράζουν τη γνώμη τους λέγοντας, ότι δεν είναι τόσο όμορφη, όσο εκείνη θέλει να πιστεύει. Στην ομορφιά μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κάποιοι κανόνες και πρότυπα συμμετρίας, όπως υπάρχουν και στα έργα τέχνης. Το τι επακολουθεί όλοι μπορούμε να φανταστούμε…

Η εγωική ταυτότητα φουσκώνει όταν ακούμε καλά λόγια. Και αν, ακούσουμε μια αντίθετη γνώμη από αυτή που είχαμε συνηθίσει να ακούμε τόσα χρόνια, τότε εμφανίζεται ο εκνευρισμός, ακόμη και η οργή. Γιατί το εγώ θέλει σημασία, θέλει την τροφή του. Ωστόσο, εμείς μπορούμε να παρατηρούμε τι συμβαίνει μέσα μας και να επιλέξουμε να μην του δώσουμε την ικανοποίηση που θέλει.

 

Χειραγώγηση Πως ξεχωρίζει ο χειριστικός άνθρωπος

Η ουσία του εαυτού

Ενίσχυση της αύρας με λευκό χρώμα


Μουσική για Ανύψωση του Εαυτού

Για να φύγει ο πόνος και να γαληνεύσει η καρδιά

Μοιραστείτε το:

2 σκέψεις για το “Εγωικός Εαυτός Μέρος 1ο”

  1. Ευχαριστούμε Κυριακή για τα πολύ χρήσιμα θέματα και κείμενα και πρακτικές και όλα μα όλα τα ωραία που μοιράζεις απλόχερα να σε έχει ο δημιουργός πάντα καλά ♥️🌹🙏

    1. Σας ευχαριστώ Μαρία για τα καλά σας λόγια και για την πολύτιμη ευχή σας, την οποία εκτιμώ και ανταποδίδω με αγάπη. Πιστεύω οτι οι γνώσεις και οι εμπειρίες είναι όμορφο να μοιράζονται με καλοσύνη προς όλους.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

YouTube
YouTube
Instagram
error: Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο !!
Scroll to Top