Η πίστη είναι τρόπος ζωής - Κυριακή Σεβαστή

Η πίστη είναι τρόπος ζωής

Kiriaki Sevasti – Kunda Quantum  Συντάκτης Κυριακή Σεβαστή  23/04/2021

 Η πίστη είναι τρόπος ζωής. Είναι εκπλήρωση. Είναι συνώνυμη με την ακεραιότητα εντός μας, με την ελπίδα, με τον σεβασμό, με την ευγνωμοσύνη. Χρειαζόμαστε την απλότητα και την υπομονή της πίστης, το θάρρος και τη σιγουριά που μας προσφέρει. Πίστη είναι η αφοσίωση, η βεβαιότητα στην ύπαρξη του Παντοδύναμου. Αυτή η εμπιστοσύνη δίνει πρόσβαση στον θεϊκό εαυτό μας.

Η πίστη διδάσκει ότι όλα τα ζωντανά πλάσματα είναι υπέρτατες ψυχές. Η πίστη βοηθά να καταλάβουμε ότι ο Κόσμος και τα πάντα μέσα σε αυτόν είναι μια ενσάρκωση του Απείρου, τίποτα δεν αρχίζει και τίποτα δεν τελειώνει. Αντ΄αυτού, τα πάντα υπάρχουν σε ατέρμονους κύκλους. Η ψυχή είναι αθάνατη, η ύπαρξή της είναι αιώνια και μπορεί να βρίσκεται σε διαφορετικά επίπεδα με διαφορετικές μορφές.

Η πίστη είναι η αποκάλυψη του θεϊκού δυναμικού στον κάθε έναν από εμάς. Δεν μπορεί να υπαγορευθεί με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ανθρώπους. Δεν μπορεί να “συνταγογραφηθεί” με γραμμικό τρόπο στον κάθε έναν από εμάς. Αντιθέτως, επιτρέπει να είμαστε αυτό που θέλουμε, επειδή η φύση της ύπαρξής μας είναι θεϊκά πλασμένη.

Όλοι μαθαίνουμε ότι μόλις αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε το πνευματικό μονοπάτι, ενδεχομένως να μας αμφισβητήσουν και να αντιμετωπίσουμε εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσουμε. Πολλοί από εμάς, ίσως να αντιμετωπίσουμε περισσότερα από αυτά που νομίζουμε, καθώς επιδιώκουμε μεγαλύτερη διεύρυνση και περισσότερο φως. Με τη δυναμικότητα της πίστης καταφέρνουμε κάθε φορά να βρισκόμαστε στο φωτεινό μονοπάτι, γνωρίζοντας ότι οι ψυχές μας είναι άπειρες. Και οι ανθρώπινες εμπειρίες επιτρέπουν στηv ψυχή να ενσαρκώνεται και να λαμβάνει όλα τα γήινα δώρα της εξέλιξης, προετοιμάζοντας την επιστροφή στην “οικία” μας.

 

 Η άγνοια είναι η αιτία της μη πίστης

Η άγνοια είναι η αιτία της μη πίστης. Η άγνοια της αυτεπίγνωσης συνίσταται στη λανθασμένη πεποίθηση ότι είμαστε μόνο σώμα και νους, χωρίς το πνεύμα-χωρίς τη θεϊκή πλευρά. Δεν αφοσιωνόμαστε στο θεϊκό άπειρο εαυτό, για να γνωρίσουμε καλύτερα εμάς τους ιδίους, έτσι ώστε να γνωρίσουμε και τον κόσμο γύρω μας, παρά αφοσιωνόμαστε συμφεροντολογικά – θα τολμούσα να πω – στον εγωικό εαυτό, για να αισθανόμαστε φαινομενικά καλά. Αγκιστρωνόμαστε στο σκοτάδι της υλικής και της επιφανειακής απόλαυσης. Δυσκολευόμαστε να αφήσουμε στην άκρη τις προσδοκίες και να αποδεχτούμε την πορεία της ψυχής μας, η οποία μόνο ευλογίες έχει να προσφέρει.

 

 Η προσευχή-ο διαλογισμός είναι η αναπνοή της ψυχής

Η άγνοια οδηγεί στη μη δράση, στην αναποφασιστικότητα. Οδηγεί στην αμφιταλάντευση, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η πίστη εμπεριέχει τη διαίσθηση, τη δράση και την αφοσίωση στον σκοπό μας. Να λειτουργούμε με τρόπους που να μας φέρνουν σε επαφή με την πραότητά μας και ταυτόχρονα σε επαφή με τη δύναμή Του. Αυτοί οι τρόποι είναι η προσευχή – ο διαλογισμός. Η προσευχή-ο διαλογισμός είναι η αναπνοή της ψυχής. Η στοχαστική επαφή με τον εαυτό, ώστε να παρατηρούμε την κάθε μέρα πως εξελίχθηκε και αν δεν μας άρεσε η ροπή που πήραμε, την επόμενη μέρα να την αλλάξουμε. Να επιλέγουμε τρόπους προσφοράς και τρόπους πολλαπλασιασμού της χαράς για όλους. Τα αποτελέσματα αυτών είναι η αγαλλίαση και η ευσπλαχνία. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τους θεϊκούς και τους ανθρώπινους νόμους και κανόνες, να ενστερνιστούμε νοοτροπίες, ώστε να έρθουμε πιο κοντά στον σκοπό της ζωής, συνειδητοποιώντας τη θεϊκότητα εντός μας.

 

“Ποια είναι η καλύτερη προσευχή”; Ρώτησε ένας μαθητής.

Ο Δάσκαλος Paramahansa Yogananda είπε: “Να λέτε στον Θεό: Σε παρακαλώ πες μου το θέλημά Σου. Μην λέτε: θέλω αυτό και θέλω εκείνο, αλλά έχετε πίστη ότι Αυτός γνωρίζει τι χρειάζεστε. Θα δείτε ότι θα αποκτήσετε πολύ καλύτερα πράγματα όταν επιλέγει Εκείνος για σας”.

 

 Η βάση της πίστης είναι η εμπιστοσύνη

-Ας αναρωτηθούμε ποιόν αμφισβητούμε; Τον ίδιο τον Δημιουργό; Τον ίδιο μας τον εαυτό, ο οποίος αναπνέει μαζί με τον Δημιουργό σε κάθε ανάσα;

-Μήπως δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον Δημιουργό ότι θα μας παρέχει οτιδήποτε χρειαστούμε, για να δώσουμε στη ζωή μας ηθική και πνευματική μορφή;

Πιστεύω ότι ο λόγος της έλλειψης πίστης είναι η εγωική μας ταυτότητα, επειδή θέλουμε συνεχώς να έχουμε τον έλεγχο, έχουμε συγκεκριμένες προσδοκίες και επιδιώκουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Πολλές φορές λειτουργούμε σαν “κακομαθημένα” παιδιά, ενώ βαθιά μέσα μας γνωρίζουμε ότι δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Και η κατάληξη της απιστίας είναι η ταλαιπωρία, το παράπονο, η αγνωμοσύνη, γιατί αντιστεκόμαστε στη ροή της πίστης. Γινόμαστε άκαμπτοι και σκληροί, αποδίδοντας τις ευθύνες σε άλλους ανθρώπους ακόμη και στον ίδιο τον Δημιουργό.

Αμφιβάλλουμε και φοβόμαστε όταν εμείς επιλέγουμε να βρεθούμε μακριά από τη στοργική αγκαλιά Του, από την Αγάπη Του, που απλόχερα Εκείνος προσφέρει. Ο Ίδιος μας έχει προικίσει με την ηθική ελευθερία, το δικαίωμα της επιλογής. Και η επιλογή είναι δική μας.

Είμαστε όλοι πνευματικά όντα ερχόμενοι στη γη. Είμαστε όλοι φτιαγμένοι σύμφωνα με την εικόνα Του. Κάθε μέρα οφείλουμε να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι ακόμη και αν δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο που συμβαίνουν τα πράγματα στη ζωή, εμείς προχωρούμε με πίστη. Ζούμε τα γεγονότα, όπως η ψυχή έχει επιλέξει και ο Δημιουργός μας καθοδηγεί ανά πάσα στιγμή να διαλέξουμε πως θέλουμε να προχωρήσουμε σε κάθε σταυροδρόμι της ζωής.

Οι άνθρωποι με ισχυρή πίστη αναζητούν την αλήθεια του πυρήνα τους, ζουν αληθινά, επιτυγχάνοντας έτσι την φώτιση.

Η φώτιση είναι παράλληλη της σωτηρίας. Η φώτιση – η σωτηρία συντελείται, όταν έχουμε απελευθερωθεί από τους περιορισμούς και τις αυταπάτες. Ο Δημιουργός θα μας φροντίσει, εάν συστηματικά υιοθετήσουμε τις δραστηριότητες που φέρνουν τη φώτιση – τη σωτηρία.

 

 

Η ουσία της Lotus Sutra “Nam Myoho Renge Kyo”


Γιατί κρίνουμε; 5 τρόποι να απαλλαγούμε από την κριτική

5 τρόποι συγχώρεσης για να βρούμε τη γαλήνη

Μοιραστείτε το:
YouTube
YouTube
Instagram
error: Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο !!
Scroll to Top