Αντιμετωπίζουμε το άγχος με την αναπνοή

Αντιμετωπίζουμε το άγχος με την αναπνοή

 

Kiriaki Sevasti – Kunda Quantum  Συντάκτης Κυριακή Σεβαστή  17/11/2021

 Πολλοί διαμαρτύρονται για τον έντονο τρόπο ζωής. Υποχρεώσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν, πιεσμένος χρόνος, κίνηση στον δρόμο. Το μυαλό είναι απασχολημένο σε διάφορα πράγματα και το σώμα σε σύγχυση. Και όλα αυτά μαζί, συνθέτουν συναισθήματα νευρικότητας, ταραχής και εκνευρισμού. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος με την αναπνοή μας. Με τέτοιους ρυθμούς, με τόση ένταση, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να πάρουμε μια ανάσα. Να εμπιστευτούμε τη δύναμη της αναπνοής.

Διαθέτουμε ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την εξισορρόπηση του νου και του σώματος μαζί μας, το οποίο είναι πάντα διαθέσιμο, κάθε φορά που επιλέγουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Αυτό το εξαιρετικό εργαλείο είναι η αναπνοή.

Δεν χρειαζόμαστε εξοπλισμό, ούτε πολύ χρόνο. Λίγες μόνο συνειδητές αναπνοές.

Η συνειδητή διαφραγματική αναπνοή:

  • Βελτιώνει όλες τις αναπνευστικές παθήσεις (άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) κ.ά.
  • Βοηθά το σώμα να αποτοξινωθεί, προσφέροντας ζωτικότητα.
  • Βοηθά το καρδιαγγειακό, το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Βελτιώνει την πρόσληψη Prana (τη δύναμη της ζωής), βοηθώντας ολόκληρο το σύστημα να αναζωογονηθεί.
  • Μειώνει το άγχος, τη δύσπνοια, τον θυμό και τον εκνευρισμό.
  • Συμβάλλει στην πνευματική εξέλιξη και στη συναισθηματική ισορροπία.
  • Παρέχει καθαρότερη σκέψη (διαύγεια στο μυαλό).
  • Προσφέρει την αίσθηση της γαλήνης.

 

Ξεκινώντας για 1-3 λεπτά

Ας προσφέρουμε στον εαυτό μας λίγο χρόνο, να αναπνεύσει βαθιά (διαφραγματική αναπνοή), όχι ρηχά και γρήγορα (θωρακική αναπνοή), όπως είχε συνηθίσει να κάνει τα τελευταία χρόνια.

Μπορείτε στη πρακτική αυτή να χρησιμοποιήσετε το mantra Pavan Guru 

Καθόμαστε άνετα σε μια καρέκλα με ευθεία τη σπονδυλική στήλη, με τα χέρια πάνω στα γόνατα. Καθώς εισπνέουμε, νιώθουμε το στομάχι να γεμίζει με αέρα (επέκταση). Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε μόνο την κοιλιά, χωρίς να κινούμε το στήθος. Κατά την εκπνοή, επιτρέπουμε στο στομάχι να κινηθεί προς τη σπονδυλική στήλη, να ξεφουσκώνει (συμπίεση). Έτσι, η περιοχή της κοιλιάς φουσκώνει με κάθε εισπνοή και ξεφουσκώνει με κάθε εκπνοή.

Νιώθουμε την αναπνοή και την κίνηση του σώματος. Κλείνουμε τα μάτια και κατευθύνουμε την αναπνοή αργά, εισπνέοντας από τη μύτη για 10 δευτερόλεπτα και εκπνέοντας πάλι από τη μύτη για 10 δευτερόλεπτα.

Μετά από 1-3 λεπτά, ανάλογα με τον χρόνο που έχει στη διάθεσή του ο καθένας, παρατηρούμε την αλλαγή, την ηρεμία που προσφέρει η ανάσα. Ο χρόνος μπορεί να αυξηθεί μέχρι και τα 11 λεπτά.

 

Κάθε στιγμή είναι μια ευκαιρία

Όσο περισσότερο αναπτύσσουμε αυτή τη φυσική πρακτική της συνειδητής αναπνοής, τόσο περισσότερο αναγνωρίζουμε τη δύναμή μας. Έτσι βελτιώνουμε τα επίπεδα της ανησυχίας και του άγχους. Μια τόσο απλή διαδικασία, η οποία μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις με ηρεμία. Αναπνέοντας βαθιά όταν περπατάμε, όταν μαγειρεύουμε, όταν πάμε βόλτα με το κατοικίδιό μας, κλπ.

Η κάθε στιγμή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουμε τη δύναμή μας, τον τρόπο που αντιδρά το σώμα, καθώς αναπνέουμε συνειδητά. Επιτρέπουμε να χαλαρώσει το μυαλό, το σώμα, ολόκληρος ο εαυτός μας. Παρατηρούμε έπειτα το πρόσωπό μας είναι πιο γαλήνιο, πιο χαμογελαστό.

Να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πόσο καλύτερα αισθανόμαστε, όταν χρησιμοποιούμε την αναπνοή μας, καθώς έτσι θα γίνει μια ωφέλιμη συνήθεια, η οποία επηρεάζει τόσο όμορφα τη ζωή μας.


Διερευνήστε τα οφέλη της αναπνοής, μέσα από τις πρακτικές αναπνοών της Kunda Quantum:

Πρακτική Αναπνοής Ηρέμησε Σφυρίζοντας

Πως να χαλαρώσεις από το Άγχος σε 3′ 

Πρακτική αναπνοής για τόνωση ενέργειας 

Πρακτική αναπνοής για ηρεμία 

Μοιραστείτε το:
YouTube
YouTube
Instagram
error: Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο !!
Scroll to Top