Χειραγώγηση Πως ξεχωρίζει ο χειριστικός άνθρωπος - Κυριακή Σεβαστή

Χειραγώγηση Πως ξεχωρίζει ο χειριστικός άνθρωπος

Kiriaki Sevasti – Kunda Quantum Συντάκτης: Κυριακή Σεβαστή 18/03/22

Τι είναι η χειραγώγηση;

Η χειραγώγηση είναι η προσπάθεια που καταβάλλει ένα άτομο, για να επηρεαστούν τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου, ώστε να το κάνουν να ενεργήσει με συγκεκριμένο τρόπο ή να νιώσει ένα συγκεκριμένο αίσθημα, επιτυγχάνοντας έτσι τον σκοπό του. Αν και είναι συνηθισμένο στις διαπροσωπικές σχέσεις, συμβαίνει και σε ευρύτερη κλίμακα. Οι διαφημιστές προσπαθούν συνήθως να χειραγωγήσουν τα συναισθήματα των ανθρώπων, για να τους ωθήσουν στην αγορά ενός προϊόντος. Οι υποψήφιοι πολιτικοί χειραγωγούν τους ψηφοφόρους, για να κερδίσουν ψήφους.
Αυτοί που θέλουν να αποφύγουν φυσιολογικές επαφές με τους γύρω τους, όπως είναι η οικειότητα και η συναισθηματική ευαισθησία, γίνονται εσκεμμένα χειριστικοί.

Είμαστε όλοι χειριστικοί;

Αν το σκεφτούμε είμαστε όλοι χειριστικοί στην προσπάθειά μας να είμαστε κοινωνικά αποδεκτοί. Θα χαμογελάσουμε ή θα έχουμε οπτική επαφή, προκειμένου να καταφέρουμε επικοινωνήσουμε με τους γύρω μας. Θα πούμε ένα μικρό ψεματάκι, για να μας προσφέρουν μια ευκαιρία ή για να καλύψουμε κάτι.

• Πότε η συναισθηματική χειραγώγηση υπονομεύει τις ανθρώπινες σχέσεις και αφήνει τραύματα – τόσο σε αυτόν που τη διαπράττει – όσο και σε αυτόν που υφίσταται τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς;
• Πότε η χειραγώγηση ξεπερνά τα όρια στη συναισθηματική κακοποίηση;
• Πότε ικανοποιούνται οι ανάγκες των χειριστικών ανθρώπων;

Η σύμβουλος Ψυχολογίας Melissa Stringer, αναφέρει: ”Είμαστε εν μέρει όλοι χειραγωγοί. Οι κοινωνικά αποδεκτοί χειρισμοί, όπως το χαμόγελο και η οπτική επαφή, θεωρούνται υγιείς τρόποι, για να αυξηθούν οι πιθανότητες ανθρώπινης σύνδεσης. Αλλά όταν η χειραγώγηση χρησιμοποιείται, για να εδραιωθεί η εξουσία μας στους άλλους, τότε γίνεται ανθυγιεινή”.

Πως ξεχωρίζει ο χειριστικός άνθρωπος

Ο χειριστικός άνθρωπος ξεχωρίζει από την υπερβολή. Συνήθως ο λόγος και οι πράξεις του ξεπερνούν κάθε επιτρεπτό ή ανεκτό όριο.

Είναι καλός σε υπερβολικό βαθμό με αυτούς που θέλει να χειριστεί. Δίχως ισορροπία, θα κάνει δώρα, θα πει τα καλύτερα λόγια. Θα κάνει οτιδήποτε, για να τον αποδεχτούν, λόγω της ανασφάλειας που νιώθει.
Θα πείσει τους άλλους ότι όντως ενδιαφέρεται για εκείνους και για αυτά που ασχολούνται. Αυτή η υπερβολή στη συμπεριφορά του, θα διαρκέσει για λίγο χρονικό διάστημα. Η αλήθεια θα λάμψει και τότε θα αναδυθεί ο πραγματικός χειριστικός του εαυτός. Στην περίπτωση που οι υπόλοιποι δεν εναρμονιστούν με αυτό που θέλει, τότε θα επιτεθεί, θα απειλήσει, θα κατηγορήσει, θα τιμωρήσει και θα πληγώσει.

Είναι ειδήμων στην κακοποιητική συμπεριφορά των άλλων και το παράδοξο είναι ότι εμφανίζεται ως το πιο ευχάριστο άτομο στον υπόλοιπο κόσμο.
Άλλο ένα παράδοξο είναι ότι το άτομο νιώθει πως όλοι οι άλλοι δεν ενήργησαν σύμφωνα με τα θέλω του και τις ανάγκες του, παρόλο που δεν έχει εκφράσει την ανάγκη του αυτή για βοήθεια ή για συμπαράσταση. Με αυτοσκοπό θυματοποιείται, για να περάσει το δικό του.
Όσο θα υπάρχουν υπάκουοι γύρω του και πηγαίνουν με τα νερά του όλα θα είναι καλά. Αν όμως δεν υπακούσουν, τότε αυτόματα από φίλοι γίνονται οι χειρότεροι εχθροί του.

Η καχυποψία και η δυσπιστία των ανθρώπων

Απο ποια άτομα έλκεται ο χειριστικός άνθρωπος;

Συνήθως έλκεται από άτομα που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή που εύκολα συγχωρούν τις ανάρμοστες συμπεριφορές του. Όσο θα βρίσκονται δίπλα του αυτά τα άτομα, τα οποία έχουν ένα είδος εξάρτησης μαζί του, τότε θα συνεχίσει τη χειριστική συμπεριφορά. Αν οι υπάκουοι εναντιωθούν στη συμπεριφορά του, τότε μένει μόνος.

Η αίσθηση που νιώθουν αυτοί που είναι κοντά σε χειριστικό άνθρωπο είναι η πίεση, η ενοχή, η έλλειψη ελευθερίας και η γενικότερη δυσφορία. Ο ίδιος υποφέρει, “πνίγεται” από τις συχνές – έντονες εκρήξεις θυμού και τη συναισθηματική αστάθεια που τον καταβάλλει, με αποτέλεσμα να “πνίγει” και τους γύρω του.
Επιβάλλει αρκετά συχνά τις δικές του αντιλήψεις, όσο ακραίες και αν είναι, εκμηδενίζοντας τις αντιλήψεις των άλλων, καθώς έτσι εκπληρώνει την ανάγκη του για έλεγχο. Έχει υπερβολική ανάγκη για προσοχή και νιώθει ότι πρέπει να επικυρώνεται συνεχώς, καθώς βοηθά στην τόνωση του εγώ του.

Συχνά, χρησιμοποιεί τις ηθικές αρχές και τις αξίες των άλλων ανθρώπων, για να ωθήσει την εκάστοτε κατάσταση στα άκρα και να καταφέρει να περάσει το δικό του. Επίσης, δεν αναλαμβάνει ευθύνη για τα λόγια και τις πράξεις του, καθώς για εκείνον φταίνε μόνο οι άλλοι, ποτέ αυτός. Ζει με την τελειότητά του, καθώς ο ίδιος είναι αλάνθαστος. Και μονίμως φταίνε οι άλλοι, καθώς εκείνοι παρεξήγησαν και δεν κατανόησαν τι ήθελε να πει.

Ζητά συγνώμη χωρίς να την εννοεί

Ο χειριστικός γνωρίζει πολύ καλά πόσο πολύ θέλουν οι αποδέκτες του να ακούσουν μια συγνώμη και τη λέει, χωρίς να κάνει κάποια ουσιαστική ενέργεια για να επανορθώσει. Ζητά συγνώμη χωρίς να την εννοεί. Οποιοσδήποτε σύμβουλος, θεραπευτής, ψυχολόγος στον κόσμο θα βεβαιώσει ότι οι συνεχόμενες φορές που ζητά κάποιος συγνώμη, χωρίς κάποια ουσιαστική αλλαγή, είναι ένδειξη χειραγώγησης.

Στην ουσία με τη μη ειλικρινή συγνώμη του, εννοεί: “εάν αποδεχτείς αυτή τη συγνώμη, σημαίνει ότι μπορώ να κάνω ξανά αυτό που σε πλήγωσε ή αυτό που σε ενόχλησε, χωρίς συνέπειες”.

Όλοι έχουμε το δικαίωμα της επιλογής

Πιστεύω πως χρειάζεται προσοχή στα άτομα που συνυπάρχουν με χειριστικό άνθρωπο, καθώς η συστηματική συμπεριφορά του είναι επικίνδυνη. Χρησιμοποιεί όποιο μέσο, παραποιώντας εσκεμμένα την αλήθεια, ώστε οι γύρω του να αμφισβητούν τη λογική τους και συνήθως με την πάροδο του χρόνου εμφανίζουν και αυτοί διάφορες διαταραχές.

Όλοι έχουμε το δικαίωμα της επιλογής…

 


5 τρόποι συγχώρεσης για να βρούμε τη γαλήνη

Συμπόνια Η ιδιότητα του ευγενικού και καλοσυνάτου ανθρώπου 


Κβαντικός Διαλογισμός Συγχώρεσης 


 

Μοιραστείτε το:
YouTube
YouTube
Instagram
error: Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο !!
Scroll to Top