Η αληθινή αγάπη συναντά την ευτυχία

Η αληθινή αγάπη συναντά την ευτυχία

Kiriaki Sevasti – Kunda Quantum  Συντάκτης Κυριακή Σεβαστή 08/02/2022

Έχουμε εκπαιδευτεί να αναζητούμε ένα άτομο – την αδελφή ψυχή μας – η οποία θα μας δώσει αυτό που θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε ή θέλουμε από μια σχέση, εκπληρώνοντας τη λαχτάρα μας για αγάπη.

Ας σκεφτούμε αυτή τη βαθιά αλήθεια: Δεν ανήκουμε σε κανέναν και κανείς δεν μας ανήκει.

Νιώθουμε την ένωση με την οικογένειά μας, ομοίως και τους φίλους μας. Αν σταματήσουμε με κάποιο τρόπο να συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με τις επιθυμίες τους ή με τις αντιλήψεις τους, πόσοι θα παραμείνουν πιστοί σε εμάς; Αν παρεξηγηθούμε με συγγενείς και φίλους, έστω και για ασήμαντο λόγο, πόσοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα μας;

5 τρόποι συγχώρεσης για να βρούμε τη γαλήνη

Γιατί υπάρχουν παρεξηγήσεις με τους οικείους μας;

Γιατί δεν λειτουργούμε με τον τρόπο που θα ήθελαν. Όλες οι παρεξηγήσεις προέρχονται από τους τρόπους δράσης και αντίδρασης του εγωικού εαυτού. Ο εγωικός εαυτός νιώθει ότι τον έθιξαν, τον προσέβαλαν, τον μείωσαν και αντιδρά, γιατί θεωρεί ότι ειπώθηκε κάτι με κακή πρόθεση εναντίον του. Έτσι θα παρερμηνεύσει το εκάστοτε θέμα που προέκυψε, λόγω εσφαλμένης κατανόησης και θα παρεξηγηθεί.

Πολλοί μπερδεύουν την αγάπη με την αμοιβαία χρησιμότητα. Αγαπούν όσο ικανοποιούνται οι επιθυμίες τους και όταν αυτές δεν ικανοποιούνται, παύει να ισχύει η αγάπη τους. Χρησιμοποιούν την αγάπη ως εξαναγκασμό.

– Πώς θα ξεφύγουμε από τον εξαναγκασμό της αγάπης, από τον εγωκεντρικό εαυτό και να προσανατολιστούμε στο άνοιγμα της καρδιάς;

Όταν μαθαίνουμε να αφουγκραζόμαστε και να δεχόμαστε τον άλλον.

Όταν με πρακτικούς τρόπους διευρύνουμε την καρδιά μας στην αγάπη και νιώθουμε συμπόνια.

Όταν εξελισσόμαστε πνευματικά απελευθερώνεται η ανάγκη για χρησιμότητα και τότε αναδύεται η αγάπη άνευ όρων.

 

Πρακτικός τρόπος διεύρυνσης της αγάπης

Η αληθινή αγάπη ξεπερνά τους περιορισμούς της ατομικής και της εγωιστικής αγάπης, νιώθοντας την ίδια αγάπη για όλους. Κάθε φορά που συναντάμε έναν δεκτικό άνθρωπο, ας του δείξουμε το ενδιαφέρον μας για τη σωματική, ψυχική και πνευματική του ευημερία. Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας το δημιουργούμε μέσα από τη μορφή των γύρω μας.

Βιώνουμε την αληθινή αγάπη όταν αγαπάμε τους γύρω μας, βοηθώντας καθημερινά αυτούς που μας αγαπούν. Συνεχίζοντας να ενεργούμε με αυτόν τον τρόπο, θα είμαστε ικανοί να αγαπάμε και αυτούς που δεν νοιάζονται για εμάς. Η καλή θέληση, ο σεβασμός και το συναίσθημα της αγάπης – συμπόνιας, θα κατευθυνθεί ακόμη και σε αυτούς που μας μισούν.

Αυτός είναι ένας πρακτικός τρόπος διεύρυνσης της αγάπης, με τον οποίο ο κύκλος της αγάπης επεκτείνεται από καρδιά σε καρδιά και εξαπλώνεται διαρκώς, ώσπου να αγγίξει τις καρδιές όλων των πλασμάτων. Η αδιάκοπη αγάπη και η ανιδιοτελής θέληση να βοηθήσουμε τους άλλους, χωρίς διάκριση φύλου, φυλής, πίστης, θα κάνουν τα συναισθήματα της καρδιάς να πάρουν τόση μεγάλη έκταση, ώστε να χωρέσουν όλη την ανθρωπότητα. Όταν η καρδιά συμπεριλάβει τα ανθρώπινα όντα και τα πλάσματα της γης, τότε η καρδιά συγχωνεύεται με την Καρδιά του Δημιουργού. Όταν όλες οι καρδιές χτυπούν σαν μια, νιώθουμε την κοσμική καρδιά.

Τότε ανοίγει και ανθίζει η καρδιά, βιώνοντας τη δική μας εμπειρία αγάπης. Τότε γεννιέται η συμπόνια, η οποία είναι ο καρπός της αγάπης. Μόλις εδραιωθεί εντός μας, τότε συνάπτουμε σχέσεις με τους άλλους προσφέροντας. Χωρίς να ψάχνουμε εναγωνίως να πάρουμε. Από αυτή την εσωτερική ισορροπία μπορούμε στη συνέχεια να ενωθούμε με τον άλλον – έτσι ώστε τα δύο να γίνουν ένα ξανά.

 

Η αληθινή αγάπη συναντά την ευτυχία

Η αληθινή αγάπη συναντά την ευτυχία, όταν επεκτείνουμε το ίδιο εγκάρδιο συναίσθημα της αγάπης. Ο σκοπός είναι να αισθανόμαστε όλο και περισσότερο γεφυρωμένοι με την καρδιά των άλλων. Να νιώσουμε τα δεινά τους, τους αγώνες τους, τις χαρές τους, τις εκπληρώσεις τους. Να νιώθουμε σαν να ήταν το δικό μας συναίσθημα, χωρίς να μας απορροφά. Να αγαπάμε και να προστατεύουμε τους άλλους με το ίδιο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό που νιώθουμε για τον εαυτό μας. Τότε νιώθουμε την καρδιά των άλλων.

Η αληθινή αγάπη συναντά την ευτυχία, όταν η ουσία της είναι η ευτυχία του αγαπημένου μας προσώπου, ακόμη και αν το τίμημα είναι η προσωπική θυσία.

  • Πόσοι άνθρωποι αγαπούν με αυτόν τον τρόπο;
  • Λίγοι.
  • Και από αυτούς τους λίγους, βρίσκουν ανταπόδοση στην αγάπη τους;
  • Λιγότεροι.

“Η αγάπη είναι αγάπη. Η αγάπη μπορεί να ληφθεί – και να δοθεί – μόνο από την πληρότητα της απελευθερωμένης καρδιάς. Ελευθερώστε τον εαυτό σας από το εγώ, για να γνωρίσετε την αγάπη και να μοιραστείτε αυτήν την αγάπη με όλους”. Δίδασκε ο Yogi Bhajan.

Διαλογισμός αγάπης εαυτού

Αγνή αγάπη

Η αγνή αγάπη δεν μπορεί να περιγραφεί ή να οριστεί: Μπορεί να βιωθεί ως βαθύ συναίσθημα.

Το μεγαλύτερο συναίσθημα αγάπης είναι αυτό του Δημιουργού. Αυτή η ένωση μέσα μας, η πληρότητα της αγάπης, μας στολίζει με τέτοια καλοσύνη και με τέτοια καθαρή ομορφιά που αγαπάμε όποιον βρεθεί στον δρόμο μας. Τότε η ψυχή λάμπει και φροντίζουμε όλους όσους έρχονται να αναζητήσουν παρηγοριά, θεραπεία ή συγχώρεση. Μπορούμε να αγαπήσουμε τον εχθρό και τον φίλο. Έχουμε την ικανότητα να θυσιαζόμαστε για τους άλλους, χωρίς να χάνουμε τον εαυτό μας. Αυτή είναι η υψηλή κατάσταση συνειδητότητας της αγάπης, ζώντας  στη ροή της αγάπης.

Ο ήλιος, η σελήνη και τα πάντα γύρω μας συγκρατούνται από τη ενωτική δύναμη της αγάπης του Δημιουργού. Για να ενωθούμε με την Άπειρη Αγάπη Του, είναι απαραίτητο να συνδέσουμε την καρδιά μας με τη Θεϊκή Αγάπη. Να ελευθερωθούμε από τον εγωκεντρισμό. Να δίνουμε και να λαμβάνουμε αγάπη από την απελευθερωμένη καρδιά. Να μοιραστούμε την πληρότητα της αγάπης με όλους.

 

 

Αγάπη και ανθρώπινες σχέσεις Μέρος 1ο  

Αγάπη και ανθρώπινες σχέσεις Μέρος 2ο  

Μοιραστείτε το:
YouTube
YouTube
Instagram
error: Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο !!
Scroll to Top