Τι είναι διαλογισμός Μέρος 1ο - Κυριακή Σεβαστή - Kunda Quantum

Τι είναι διαλογισμός Μέρος 1ο

Kiriaki Sevasti – Kunda Quantum  Συντάκτης Κυριακή Σεβαστή  21/03/2020

Ο διαλογισμός είναι μια πολύπλευρη προσέγγιση για την εκπαίδευση του νου, του σώματος και του πνεύματός μας, καθώς διάφορες πρακτικές διαλογισμού απαιτούν διαφορετικές ψυχικές δεξιότητες. Είναι μια φυσική κατάσταση κατανόησης, τροποποίησης, αλλά και υπέρβασης του νου. Η συγκέντρωση πλησιάζει περισσότερο τη λέξη διαλογισμός. Είναι μια ιδιαίτερη εσωτερική διαδικασία και για τον καθέναν λειτουργεί διαφορετικά. Όσοι έχουν διαλογιστική εμπειρία προτείνουν μια καθημερινή πρακτική διαλογισμού, καθώς έχει σημαντικά οφέλη για τη ψυχική και τη σωματική υγεία. Είναι αλήθεια ότι 3 λεπτά καθημερινού διαλογισμού είναι αποτελεσματικότερα από 31 λεπτά, μια φορά την εβδομάδα.

Υπάρχουν εκατοντάδες τεχνικές διαλογισμού που περιλαμβάνουν πρακτικές από διαφορετικές πνευματικές παραδόσεις, πολιτισμούς και θρησκείες.

Δεν υπάρχει τύπος καλύτερου ή πιο αποτελεσματικού. Αντίθετα, είναι η ατομική προτίμηση του καθενός να επιλέξει αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εκείνον. Ακολουθούν ορισμένοι από τους πιο δημοφιλείς τύπους διαλογισμού για να ξεκινήσετε.


Μερικοί τύποι διαλογισμού:

Καθοδηγούμενος διαλογισμός

Η επιλογή του καθοδηγούμενου διαλογισμού είναι συχνά το πρώτο βήμα για τους αρχάριους. Στον καθοδηγημένο διαλογισμό, ένας δάσκαλος μας καθοδηγεί στα βασικά βήματα της πρακτικής, είτε αυτοπροσώπως, είτε μέσω μιας εφαρμογής, όπως το You Tube, κλπ. Αυτός ο τύπος διαλογισμού είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τους αρχάριους, επειδή ο δάσκαλος είναι πεπειραμένος και η καθοδήγησή του συμβάλλει στο αποτέλεσμα.

Σιωπηλός διαλογισμός

Ο σιωπηλός διαλογισμός είναι μη καθοδηγούμενος. Διαλογιζόμαστε μόνοι μας, χωρίς να εξηγεί κάποιος άλλος τη διαδικασία, δίνοντας προσοχή στο σώμα και στις σκέψεις, για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Θεραπευτικό τραγούδι με Θετικές Επιβεβαιώσεις

Διαλογισμός συγκέντρωσης

Οι αρχάριοι ίσως να δυσκολεύονται στην αρχή να εστιάσουν σε ένα μόνο σημείο την προσοχή τους. Μπορούν να ξεκινήσουν με λίγα μόνο λεπτά και στη συνέχεια να αυξάνουν τη χρονική διάρκεια. Ο διαλογισμός συγκέντρωσης εστιάζει την προσοχή μας στα εξής: στην αναπνοή, σε μια επανάληψη λέξης ή μάντρα, επικεντρώνοντας το βλέμμα σε ένα φυσικό αντικείμενο π.χ. στη φλόγα ενός κεριού ή σε ένα λουλούδι, ακούγοντας το γκονγκ ή μετρώντας χάντρες σε ένα mala. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε περισσότερο τον νου, να συγκεντρωθεί και να μην περιπλανιέται στις σκέψεις. Δεν ακολουθούμε τις σκέψεις, απλώς τις αφήνουμε να φύγουν.

Mantras Οι θεραπευτικοί ήχοι που βελτιώνουν τη ζωή μας

Διαλογισμός ενσυνειδητότητας (Mindfulness)

Ο διαλογισμός της ενσυνειδητότητας ενθαρρύνει τον ασκούμενο να παρατηρήσει τις περιπλανώμενες σκέψεις, καθώς περνούν μέσα από τον νου. Η πρόθεση δεν είναι να ασχοληθούμε με τις σκέψεις ή να τις κρίνουμε, αλλά να είμαστε ενήμεροι για κάθε σκέψη που προκύπτει. Έπειτα από ένα χρονικό διάστημα, θα παρατηρήσουμε ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα τείνουν να κινούνται σε συγκεκριμένα μοτίβα. Συγκρίνοντας αυτά τα μοτίβα τα διαχωρίζουμε σε ευχάριστα ή σε δυσάρεστα και με την εξάσκηση αναπτύσσουμε την εσωτερική ισορροπία.

Ενίσχυση της αύρας με λευκό χρώμα

Προστασία της αύρας

Διαλογισμός των Βουδιστών μοναχών

Η καθημερινή πρακτική διαλογισμού των Βουδιστών μοναχών, η οποία εστιάζει στην καλλιέργεια της συμπόνιας. Οραματίζονται τα δεινά του πλανήτη, τον σωματικό και ψυχολογικό πόνο των ανθρώπων και μετουσιώνουν μέσω της διαλογιστικής κατάστασης σε συμπόνια. Διαλογίζονται στην ευγένεια και στην αγάπη. Εξοικειώνουν το πνεύμα τους προς τον παγκόσμιο αλτρουισμό και συμβάλλουν με ένα βαθύ και αποτελεσματικό τρόπο, στη συνολική βελτίωση ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Μέσα από τις πολλαπλές πρακτικές διαλογισμού, το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι μπορούμε να επιλέγουμε ανά πάσα στιγμή αυτή ή αυτές που μας ταιριάζουν καλύτερα, σύμφωνα με το παρόν συνειδησιακό επίπεδό μας. Ο σκοπός είναι να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας και όχι να απογοητευθούμε. Να μάθουμε περισσότερα για τα πρότυπα των σκέψεων και τις τάσεις αυτών. Να κατανοήσουμε που κλίνουμε περισσότερο, στις ευχάριστες ή στις δυσάρεστες σκέψεις. Να αφουγκραστούμε τον εσώτερο εαυτό και να νιώσουμε τη θεϊκή μας ταυτότητα.

 

Μάθετε πως να διαλογίζεστε Διαλογισμός για αρχάριους Μέρος 1ο 

Μάθετε πως να διαλογίζεστε Διαλογισμός για αρχάριους Μέρος 2ο

Μοιραστείτε το:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

YouTube
YouTube
Instagram
error: Το περιεχόμενο είναι κλειδωμένο !!
Scroll to Top